Още на 30 декември докторът и преподавател Ли Уенлянг решил

...
Още на 30 декември докторът и преподавател Ли Уенлянг решил
Коментари Харесай

Той е човекът, който пръв предупреди за коронавируса в Ухан, а властите го заставиха да мълчи

Още на 30 декември докторът и учител Ли Уенлянг решил да предизвести студентите си за евентуална зараза от нов заплашителен вирус. В общата им група в WeChat той написал, че има 7 болни от локалния пазар, които демонстрират признаците на Тежкият изострен респираторен синдром (ТОРС).

Докторът обяснил, че съгласно тестванията, които е видял, става дума за ковид – голямо семейство от вируси, измежду които е и ТОРС.

Спомените за епидемията от ТОРС през 2003 година се белязали надълбоко китайското общество. Тогава, поради медийно затъмнение, умират хиляди. Това, което Ли Уенлянг целял, било просто да напомни на студентите "да са по-внимателни “. Той ги посъветвал да предупредят единствено най-близките си и то под секрет, само че единствено за няколко минути скрийншотове на предизвестието му се появили на всички места из мрежата.

Тогава Ли Уенлянг схванал, че ще бъде осъден.

Малко по-късно докторът е упрекнат в разпространение на клюки от полицията в Ухан. Той бил един от 7 медици, които били под прицела на управляващите поради това, че се пробват да предупредят обществото за смъртоносния вирус още в първите седмици на болестта. От тогава до момента заболелите са над 20 хиляди, а жертвите – 425.

Сред тези, които са хванали вируса, е и Ли Уенлянг.

Диагнозата на доктора провокира яд в Китай, където недоволството против цензурата на държавното управление пораства. От болничното си легло в Ухан Ли Уенлянг удостоверява за CNN, че е болен от ковид.

Но какво се е случило на 30 декември?

На същия ден, в който Ли изпраща известието до приятелите си, Общинската здравна комисия в Ухан популяризира информативен бюлетин, че няколко души от пазара за морска храна в града са болни от "неясна пневмония “. Те също по този начин предизвестили, че "нито една организация или човек нямат разрешението да популяризират тази информация без позволение “.

В ранните часове на 31 декември здравните управляващи в Ухан свикали незабавна среща с цел да обсъдят епидемията. Малко по-късно Ли бил извикан от управниците на болничното заведение с цел да изясни, по какъв начин е научил за разболелите се.

Същият ден управляващите в Ухан съобщили за появяването на вируса и уведомили СЗО, само че проблемите на Ли Уенлянг не завършили.

На 3 януари докторът е извикан в локалното полицейско ръководство и е упрекнат в това, че популяризира клюки онлайн и че е нарушил разпореждане на управляващите, откакто разгласил информацията в груповия чат. След близо час на разпити и документално заричане от Ли, че няма да извърша повече сходни "незаконни дейности ", той е пуснат да си върви.

Мъжът се върнал на работа, чувствайки се беззащитен: "Нищо не можех да направя без утвърждението на управляващите “, споделя той пред CNN.

7 дни по-късно той се заел с това да лекува болен от ковид. На идващия ден почнал да кашля и развил тресчица.

На 12 януари бил признат в болница, а положението му в идващите няколко дни се влошило толкоз, че докторът бил признат в поделение за интензивна грижа, където към този момент дишал благодарение на машини.

На 1 февруари тестванията посочили, че той има ковид.

Още през цялото време управляващите в Ухан се пробват да управляват притока на информация и да заглушават гласовете и на тези, които споделят истината.

За това на 1 януари полицията в Ухан афишира, че е "взела ограничения " против 8 души, които популяризират клюки онлайн, за болест, сходна на пневмонията.

В идващите няколко седмици уеб сайтът на Общинската здравна комисия в Ухан е единственото място, където може да се открие "актуална “ информация за вируса. Учените го разпознават като нов ковид на 7 януари.

Седмица по-късно нито един нов случай на болен от вируса не е разгласен. Здравните управляващи настояват, че нямат данни за "предаване от човек на човек “, а разпространяването на вируса е "предотвратимо и под надзор “.

На 31 януари Ли написа нов самоуверен пост: "През цялото време се чудех за какво държавното управление отхвърля, че вируса се предава от човек на човек и че нито един от лекарите, които се грижат за инфектираните, не е възпален ".

След това идва внезапния скок на заболелите. Разбрали грешката си, управляващите вземат решение да не съдят Ли прекомерно тежко.

Сега, до момента в който се възвръща под карантина, докторът признава, че се усеща омекотен, че страната няма да го съди. Десетки хиляди пък му изпращат благодарностите си, че ги е предизвестил и евентуално – избавил.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР