Още на 14 декември от Главна дирекция Инспекторат за опазване

...
Още на 14 декември от Главна дирекция Инспекторат за опазване
Коментари Харесай

Иван Таков: Министерство на културата е разпоредило незабавно прекратяване на демонтажа на ПСА още на 14-ти декември

Още на 14 декември от Главна дирекция " Инспекторат за запазване на културното завещание " (ГД ИОКН) към Министерство на културата са разпоредили неотложно да бъдат спрени всички действия по ремонт на Паметника на Съветската войска.
Всичко по тематиката: Демонтажът на Паметника на Съветската войска 61
Това заяви Иван Таков, ръководител на - София и на групата на социалистите в СОС. " Това излиза наяве от формален документ " Разпореждане за използване на насилствена административна мярка по член 192, алинея 1, т. 2, писмен знак " а " и " б " от Закона за културното завещание, подписано от основен контрольор Иван Генов. С това предписание е наложена насилствена административна мярка, за която законът планува авансово осъществяване, т.е. още в четвъртък е трябвало да бъдат прекъснати всички действия по рязането на монумента, обясни той. - Това обаче не се случи и в нарушаване на закона в петък беше отрязана и свалена част от още една от фигурите. Скандална е арогантността, с която от Областната администрация не се преценяват със законите в страната. Потресаващо е хладнокръвието, с което правят това закононарушение пред очите на цяла България. Абсурдно е държавна институция да нарушава законите в страната ". 

Според Иван Таков, Областната администрация предстои на доста съществени санкции затова, че не се е съобразила с предписанието от Групово дело ИОКН. " Тези дейности от страна на Областната администрация не са просто безчинство, това е превишаване на длъжностните права и корист с държавни средства, разяснява Иван Таков. - Документът, публикуван от Инспектората към Министерство на културата, беше крит от общественоста в продължение на два дни, с цел да не стопират да безчинстват върху монумента ".

Лидерът на столичните социалисти още един път ясно съобщи, че няма да оставят нещата по този начин. " Вече подадохме сигнали и питания до Прокуратурата и до всички държавни институции, имащи отношение и носещи отговорност за протичащото се с Паметника на Съветската войска, заяви Иван Таков. - Ще открием и ще покажем на обществеността всеки един, който е отговорен за това безредие с паметта. Няма да спрем, до момента в който не забележим по какъв начин всеки един от тях понася отговорността си с цялата суровост на закона за закононарушението, което толкоз надменно направиха в Княжеската градина. А по-късно ще настояваме виновниците да ремонтират Паметника на Съветската войска за тяхна сметка и да го приведат във типа, в който беше преди да стартират с безчинствата ", оповестиха от пресцентъра на - София. 

 







Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР