Още една от архитектурните забележителности на София - зала "Универсиада"

...
Още една от архитектурните забележителности на София - зала "Универсиада"
Коментари Харесай

Втори опит за продажба на зала Универсиада

Още една от архитектурните забележителности на София - зала "Универсиада " на бул. "Шипченски проход ", се продава. Частен правосъден реализатор прави втори опит да откри покупател за многофункционалната зала в столицата, в която се организират спортни срещи, концерти, церемонии, конгреси, изложби и други мероприятия. Новината е от регистъра на обществените продажби на Камарата на частните правосъдни реализатори.

Залата беше оповестена за обществена обмен за първи път при започване на юни при цена 15.6 млн. лв.. Тъй като тогава не се явиха претенденти, в този момент частният правосъден реализатор Стоян Якимов я предлага наново, само че за малко над 14 млн. лв..

Зала "Универсиада " е издигната през 1961 година, а името й е обвързвано с семейството на София на Световните студентски летни игри "Универсиада 61 ". Тя е със застроена повърхност от 4130 кв. м и се състои от три зали - съществена зала за осъществяване на спортни надпревари, конгреси, концерти, с потенциал - 2300 индивида, зала "Изток " за 500 индивида, зала "Юг " - особено оборудвана за осъществяване на образования, конференции за 25 индивида, както и 10 кабинета, една радиокабина, една осветителна кабина, три коментаторски кабини и четири съблекални, излиза наяве от поканата за продажба.

Кандидатите могат да подават поръчки в интервала от 20 август до 20 септември, а обществената обмен ще се организира в канцеларията на Софийския областен съд на 21 септември.

През 2008 година зала "Универсиада " бе закупена от компанията "Велдер Билд " ЕАД след договорка за 9.5 млн. лв.. Тя е профилирана в планиране, строителство, ремонт и поддръжка на промишлени, жилищни, административни и селскостопански здания и съорcжения. Едноличен притежател на капитала й е "Велдер - БГ ".

Към момента "Велдер Билд " ЕАД има здължения в размер на близо 8.5 млн. лева към "Корпоративна комерсиална банка " АД (в несъстоятелност), съгласно отчета за неточните длъжници, оповестен на уеб страницата на банката. В момента шеф на залата е треньорът на баскетболния клуб "Левски Лукойл " Константин Папазов.

Проектът на спортната зала "Универсиада " е направен от архитектите Александър Баров, Д. Владишки, Иван Татаров, Иван Иванчев и други. През годините в залата са извършени над 4 500 спортни и културни прояви. Сградата има огромен и изчистен размер, реформаторски за времето и мястото, в което е строена, нейните размери следват функционалната приложимост на архитектурата. Тя е образец за въвеждането на модерната архитектура в България през интервала на социализма. След 1956 година архитектурата в социалистическа България внезапно се модернизира и приема модели на интернационални стилове като разновидности на модернизма - функционализъм, брутализъм.

Хотел "Родина " (вече бивш), наоколо до площад "Руски монумент " в София, е различен образец на брутализма в България. Хотелът е издигнат през 1979 година, а със своите 104 метра и 25 етажа е втората по височина приключена постройка в София и България.

Брутализъм (с този термин нормално се значи новият брутализъм или необрутализмът, на англ. neobrutalism) - направление в архитектурата от интервала 1950-1970 година, в началото зародило във Англия. Едно от направленията на следвоенния архитектурен модернизъм. Стилът е дело на английските архитекти Алисън и Питър Смитсън, след което се популяризира из съвсем цяла Европа и по света, в това число и в Съединени американски щати, Канада, Япония, Бразилия, скандинавските страни и Съюз на съветските социалистически републики, Югославия и България .

Терминът произлиза от френското béton brut - " занемарен бетон " . Терминът получава международна популярност най-много с помощта на английския архитектурен критик Райнер Бен, който го използва, популяризира и постанова чрез своята книга "Новият брутализъм - нравственос или хармония? " (от 1966 г.).

Обикновено брутализмът се постанова в авангардния екстериор на административните и публичните здания от интервала на Студената война - и от двете страни на Берлинската стена. Характеризира се с функционалност от потреблението, т.е. архитектурна урбанистичност; смели и комплицирани композитни (комплексни) градоустройствени решения; непринуденост на строителните материали и смеси - без украшения, както и железобетонна интернационалност.

Ярки образци за стила брутализъм са Националният кралски спектакъл в Лондон и Западната врата на град Белград.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР