Още една екоорганизация реагира на изсечените дървета в защитената местност

...
Още една екоорганизация реагира на изсечените дървета в защитената местност
Коментари Харесай

Има проверка заради риалитито на Нова телевизия Игри на волята

Още една екоорганизация реагира на изсечените дървета в предпазената околност " Силистар ".
По случая, Actualno.com потърси инж. Станимир Божанов, който е шеф на Регионална дирекция на горите (РДГ) Бургас. Оказа се, че в този миг той и екип от експерти пътува към мястото, където се снима предаването на Нова телевизия, с цел да откри има ли нарушавания. Резултатите от инспекцията ще станат ясни напълно скоро.
Междувременно, членове на сдружението „ Зелена Странджа " са се натъкнали на новия път към плаж " Листи " и повалените поради прокарването му дървета. Това е станало по време на поход по маршрута Синеморец – Силистар. Хората от организацията познават линията, тъй като неведнъж са я почиствали и се е налагало да носят на ръце чувалите с отпадък по остарелия път.
От организацията са реагирали незабавно. Изпратено е писмо до виновните институции. То е адресирано до Областна администрация Бургас, Дирекциите по горите в Бургас и Царево, Регионална инспекция за опазване на околната среда Бургас, Община Царево и ДПП " Странджа “. В него се споделя следното:
" По време на проведен от Сдружение с нестопанска цел " Зелена Странджа " поход по обичаен маршрут от село Синеморец до залив " Силистар " установихме, че в непосредствена непосредственост до плаж " Листи ", на метри от периферията на гората, е построен нов път с тежка верижна техника, като за задачата са отстранени цели дървета и земна маса. Повалените дървета към момента могат да бъдат открити на мястото. Точните координати са СШ 420 2‘ 1,97 “; ИД 280 00‘ 12,07 “, мястото е ситуирано в предпазена околност " Силистар " и е в рамките на естествен парк " Странджа ". Новият път се явява продължение на остарял горски път, който в тази ситуация е продължен до самата граница на гората зад плаж " Листи " . Преди това на същото място имаше единствено тясна пътека, която минаваше сред дърветата и водеше към плажа. В момента, от края на удължението на пътя до плажа също продължава пътека ".

В писмото природозащитниците изясняват още, че дърветата в тази част на гората са извънредно скъпи, тъй като съставляват буфер за вътрешността на гората и придават уникалност на крайбрежията на Странджа планина. Те прибавят: " За построяването на новия път е отворена просека в гората, която нарушава целостта на нейния склоп и основава предпоставки за увреждане на още дървета при последващи мощни ветрове. Моля за незабавна инспекция по случая, определяне на причинителите, размера на вредите, претекстовете и законността на действието! "

Actualno.com беседва с вносителя на писмото Владимир Димитров, който е ръководител на Сдружение с нестопанска цел " Зелена Странджа ":
" Минавахме през плажа и видяхме тези екипи от предаването. До самия завършек на гората е прокаран новият път. Булдозерът е събарял дърветата, просто са разбутвали и подравнявали терена. Не знам за какво отхвърлят, то се вижда и остарялата пътека тук-там си стои, минава сред дърветата, а пътят е напълно нов, свеж, разорано е всичко, тук-там по половин, един метър има откос в терена, избутвана е пръст и дървета са избутани встрани. Аз обаче, не мога да кажа кой е решил да го направи. Далеч съм от мисълта, че хората от предаването са си разрешили да разчистват там гората единствено поради фотосите. По-скоро, който е бил с булдозера, някой му е наредил да удължи пътя до самия плаж. Но най-вероятно, това решение е взето на момента, преждевременно, без доста да мислят. Без да си дават сметка какви ще са провалите ".

А по какъв начин реагираха Нова телевизия и Министерството на туризма - припомнете си в този материал!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР