Още една бурна нощ на протести имаше в Република Северна

...
Още една бурна нощ на протести имаше в Република Северна
Коментари Харесай

Стрелба в Скопие, лидерът на ВМРО-ДПМНЕ се оплаква от покушение

Още една бурна нощ на митинги имаше в Република Северна Македония, съобщи Българска национална телевизия. Местните поданици не са удовлетворени от така наречен " френско предложение ", което би трябвало да реши разногласието сред София и Скопие и да даде ход на договарянията за участие на югозападната ни съседка в Европейския съюз.

На моменти напрежението ескалира - към административните здания летяха камъни и бутилки минерална вода, бяха чути изстрели. По-късно от македонското министерство на вътрешните работи оповестиха, че е задържан 40 годишен мъж, стрелял с револвер във въздуха, до момента в който протестиращите се движели от постройката на държавното управление към тази на министерството на външните работи.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски заяви, че против него е имало опит за нападение. Мицкоски разгласява във Facebook профила си фотография на юноша, който държи оръжие и написа, че задачата е била да бъде погубен.



На конференция Дарко Каевски, народен представител и представител на ръководещия СДСМ, декларира, че " кървавият сюжет на Мицкоски " и неговите съдружни сътрудници се е провалил. „ Тази вечер Мицкоски не беше цел, а изигра най-лошата за страната и жителите роля. Срамно, извънредно и рисково е държанието на опозицията, която се пробва да покаже някакво междуетническо напрежение, което в действителност е предизвикано от най-високопоставените представители на опозиционните партии “, съобщи Каевски.

Според СДСМ индивидът, който е трябвало да изиграе ролята на нападател на Мицкоски и който Министерство на вътрешните работи е задържало, е " брат на почитан представител на съдружен сътрудник на Християн Мицкоски - Алианс на албанците, и шеф на публичното дружество " Комунална хигиена " Скопие, който е бил и „ основен функционер в акцията на Данела Арсовска “ (избрана за кмет на Скопие от ВМРО-ДПМНЕ).

„ ВМРО-ДПМНЕ не се трансформира, Мицкоски не се трансформира. Във ВМРО-ДПМНЕ всичко е подправено, даже този кървясъл сюжет, който се провали довечера. Те нямат друга тактика с изключение на да основават напрежение, спорове и боязън измежду жителите. Те са подготвени да пожертват хора за своите политически цели и да изгорят цялата страна. Ние няма да позволим това “, съобщи Каевски и прикани жителите за успокоение, а институциите да си свършат работата и всички забъркани да понесат отговорност пред закона.

С сходна декларация излязоха и от съдружния сътрудник на СДСМ, албанската партия Демократичен съюз за интеграция на Али Ахмети.

Преди началото на митинга, пред медиите Християн Мицкоски повтори настояванията на опозиционната партия по отношение на препоръчаните документи от Европейски Съюз и прикани за повсеместност на митингите, осъждайки насилието. Очаква се в идващите дни така наречен " френско предложение " да бъде импортирано за разискване в Събранието.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР