Още един щат в САЩ - Мисури - одобри закон,

...
Още един щат в САЩ - Мисури - одобри закон,
Коментари Харесай

И в щата Мисури забраниха абортите

Още един щат в Съединени американски щати - Мисури - утвърди закон, ограничителен правото на аборт, предадоха международните организации. По-рано тази седмица Алабама одобри най-строгия закон против абортите в страната, напомня Българска телеграфна агенция.

Тези нормативни актове се вписват в офанзивата, подхваната от огромен брой консервативни щати, които разчитат на Върховния съд, където консерваторите преобладават след две номинации от президента Доналд Тръмп, с цел да анулират едно право, добито от американките преди 46 години.

Законодателното заседание на Мисури - селски, набожен щат в централната част на Съединени американски щати - утвърди с огромно болшинство законопроект, който не разрешава аборта 8 седмици след началото на бременността даже при обезчестяване или блудничество, в името на " свещеното право " на живот. Текстът планува сред 5 и 15 години затвор за лекарите, които пресечен бременност след този период, само че не и за самата жена.

Законът в Алабама, който по-рано тази седмица бе утвърден от щатското заседание и подписан от губернаторката републиканка Кей Айви, отива още по-далеч. Той не разрешава аборта във всички случаи, с изключение на когато здравето на дамата е застрашено, и планува до 99 години затвор за лекаря, прекъснал изкуствено бременността.

Законът в Мисури би трябвало да бъде подписан от губернатора републиканец Майк Парсън, с цел да влезе в действие. Парсън, който е гневен съперник на абортите, се похвали неотдавна в Туитър, че е понижил годишния им брой в щата от 20 000 на 3000.

Очаква се законът в Мисури бързо да бъде анулиран от някой съд, защото е в несъгласие с емблематично решение на Върховния съд от 1973 година, което узакони правото на аборт в Съединени американски щати. Целта на щата обаче е в последна сметка най-висшата правосъдна инстанция в страната да бъде уверена да се отметне от въпросното си решение. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР