Още един от апортираните през 2005г. 136 дка общински имоти

...
Още един от апортираните през 2005г. 136 дка общински имоти
Коментари Харесай

Варна проспа втора продажба на активи от дружество, в което е миноритарен собственик

Още един от апортираните през 2005г. 136 дка общински парцели в сдружението " Спортен комплекс Варна " е бил продаден тихомълком. Това излиза наяве от наличието на нотариален акт, формиран на 29 септември т.г. Представителят на Общинския съвет в Събранието на акционерите обаче не схванал за договорката. За нея са премълчали и тримата представители на общината в Съвета на шефовете на " Спортен комплекс Варна ". Това е вторият парцел от активите на компанията, който тя продава, с цел да финансира строителството на нов градски стадион. С непрестанно отлаган краен период то продължава към този момент десета година.

Парцелът от 11.5 дка е продаден

на строителната компания " Планекс ". Цената на договорката е 3.6 млн. лева, които е трябвало да бъдат изплатени от купувача " по банков път и посредством прихващане ". По информация на " Планекс ", заплащането е към този момент осъществено.

За първи път " Спортен комплекс Варна " прибегна до продажба на активи, с цел да финансира строителството на стадиона, през септември 2015г. Тогава близо 14.5 дка бяха добити от командитно сдружение с присъединяване на " Кауфланд България " за 18.3 млн. лева Стойността на продажбата, осъществена тогава, направи забележими

вредите, нанесени на община Варна

при оценката на парцелите, апортирани в " Спортен комплекс Варна ".

Компанията беше учредена през 2005 година с капитал от 35 млн. лева По предложение на тогавашния кмет на Варна Кирил Йорданов в него бяха апортирани 136 хиляди кв.м общински терени, оценени на едвам... 12 млн. лева По същото време, междинната цена на парцелите в този регион на Варна бе към три-четири пъти по-висока. Срещу апорта си община Варна получи 35% дялово присъединяване. Останалите 65% бяха за " Химимпорт " против оповестена парична вноска от близо 22.5 млн. лева Според устава на сдружението все още на регистрацията му трябваше да бъдат импортирани 25% от сумата. За останалата част бе дадена пролонгация " до две години ".

Информацията, публикувана при основаването на компанията, гласеше, че върху апортираните общински терени трябваше да бъдат построени нов градски стадион, спортни уреди и съпътстващата ги инфраструктура. Крайният период за реализацията на плана обаче непрестанно бе отлаган поради проблеми с финансирането, прикривани зад пояснения за " големи компликации, неналичието на кадастрална схема, подходи, инфраструктура, неразбираема благосъстоятелност на част от парцелите " и така нататък А през февруари 2015 година изпълнителният шеф на " Спортен комплекс Варна " Марин Митев изненадващо разгласи, че сдружението въобще

нямало обвързване да строи стадион.

В началото на седмицата " Дневник " се свърза с Димитър Карбов (НФСБ), който е представител на варненския Общински съвет в Общото заседание на акционерите на " Спортен комплекс Варна ". В диалога, както и по-рано, той удостовери, че стадионът щял да бъде приключен до края на 2018г. Карбов съобщи изрично, че това ще става без продажбата на повече терени, след този на " Кауфланд България ".

Ден по-късно, осведомен отново от " Дневник " за обстоятелството на договорката с въпросните 11.5 дка той на първо време се изненада, по-късно разяснява, че най-вероятно става дума за неразбирателство, а най-после се усъмни и в достоверността на нотариалния акт. Копието от него бе издадено публично от Службата по вписванията във Варна.

Според наличието на документа при съставянето му е бил показан протокол от съвещание на Съвета на шефовете на " Спортен комплекс Варна ", състояло се на 24 февруари т.г. В извършения диалог Карбов сподели, че е участвал на това съвещание, само че осъществената осем месеца по-късно

продажба не е била обсъждана.

За това щял да я разяснява едвам откакто персонално се запознае със наличието на нотариалния акт за договорката.

" Дневник " изпрати въпроси и до ръководителя на варненския Общинския съвет Тодор Балабанов (ГЕРБ). Но отговорите им доведоха до още по-голямо комплициране. " Димитър Карбов е представител на Община Варна в Общото заседание на акционерите в " Спортен комплекс Варна " АД, съобщи в писмен отговор Балабанов. Той не е представител в сдружението, нито е член на Съвета на шефовете ".

От отговорите на Балабанов обаче не стана ясно в какво качество и дали въобще Карбов е участвал на съвещание на Съвета на шефовете на " Спортен комплекс Варна " през февруари. В седемчленния му състав общината би трябвало да има трима представители. Но очевидно те също

не са намерили за належащо

да осведомят локалната администрация за желанието на мажоритарния притежател да предприеме нова продажба на активи.

Във връзка с различен текст по същата тематика още през 2015 година " Капитал " потърси за коментар зам. - кметът на Варна Пламена Маринова. Тогава тя съобщи следното: " С измененията в Закона за общинската благосъстоятелност от 2011 година разпореждането с парцели, апортирани от общините в търговски сдружения, би трябвало да става единствено след решение на общинските препоръки. По тази причина разновидността с продажбата на активите на сдружението ( " Спортен комплекс Варна ", бел. ред.) към този момент не е толкоз елементарен ".

Вчера обаче ръководителят на Общинския съвет във Варна Тодор Балабанов бе на напълно друго мнение.

" Уставът на " Спортен комплекс Варна " АД

не планува решение на Общинския съвет

за осъществяване на подобен вид покупко-продажби, сподели той. Такива пълномощия са предоставени на Съвета на шефовете на сдружението ".

Справка с текста на Закона за общинската благосъстоятелност сподели, че решение на съответните общински препоръки фактически се изисква единствено в случаите при предписание с парцели, движимости и вещни права, които са импортирани като непарична вноска в капитала на еднолични търговски сдружения с общинско присъединяване. При това състояние коментарът на Маринова за " Капитал ", във връзка концепцията на " Спортен комплекс Варна " да финансира активността си с ликвидация на активи, би могъл да даде съображение за подозрения в

непросветеност или съзнателно заблуждение.

Сега тя още веднъж бе потърсена за коментар, само че не беше открита заради неявяване от страната.

 Според поправения си план, в случай че бъде приключен, бъдещият стадион
© Спортен комплекс Варна

Според поправения си план, в случай че бъде приключен, бъдещият стадион " Варна " би трябвало да наподобява по този начин.

Първата копка за строителството на нов градски стадион във Варна, на мястото на опустошения " Юрий Гагарин ", се състоя още в ранната есен на 2007г. Това се случи в разгара на третата кандидаткметска акция на злощастния някогашен кмет на града Кирил Йорданов. Веднага по-късно работата по плана беше спряна, а одитна инспекция на Сметната палата сподели, че " с признатия Устав на сдружението " Спортен комплекс Варна " е основана

причина за скрита приватизация

на общинско имущество. Сега, след втората продажба на активи на компанията, тези съмнения получават все по-сериозно съображение. Въпреки това от администрациите, както на Йорданов преди години, по този начин и на настоящия му правоприемник Иван Портних (ГЕРБ), не беше подхванато безусловно нищо.

" Смятам, че финансирането на стадиона е законосъобразно, сподели за " Дневник " Тодор Балабанов. През последните години се направи значително за намиране на средства за създаване на оборудването и е реалност, че сега на обекта се работи. За мен е значимо строителството да бъде изпълнено в период и стадион " Варна " да бъде приключен, какъвто ангажимент е поел мажоритарният акционер ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР