Още един много важен пост в държавата ще е на

...
Още един много важен пост в държавата ще е на
Коментари Харесай

Нова ротация. Много важен пост ще се върти

Още един доста значим пост в страната ще е на ротация – този на комисията за битка с корупцията. Депутатите гледат на второ четене през днешния ден Законопроекта за противопоставяне на корупцията. Той е втора точка от изключителното съвещание, което ще стартира в 9:00 часа през днешния ден с разглеждане на поправките в Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест.

Вносители на законопроекта са Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС) и група народни представители. Миналия вторник парламентарната правна комисия одобри на второ четене плана на Закон за противопоставяне на корупцията.
-->
С него се основава Комисията за противопоставяне на корупцията, която ще се състои от трима членове, като всеки един от тях ръководи комисията на ротационен принцип за по две години. Кандидатите за членове би трябвало да имат висше юридическо обучение и минимум пет години професионален стаж. Те ще се избират от Народното събрание, а мандатът им ще бъде шест години.

В закона е записано още, че при всеки избор на управление на Комисията се образува нарочна номинационна комисия от петима самостоятелни членове - по един член, препоръчан от Върховния касационен съд, Висшия адвокатски съвет, Министерство на правораздаването, омбудсмана на Република България и от Сметната палата. Номинационната комисия ще прави оценка на професионалните и нравствени качествата на всеки един от претендентите и ще изслушва концепциите им в намерено съвещание.

Според плана на закона Комисията за противопоставяне на корупцията ще прави дейности по предварителна защита, попречване, откриване и следствие на корупционни закононарушения посредством събиране, анализиране и инспекция на сведения при или във връзка информация за прояви на корупция от лица, заемащи обществени длъжности.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР