Още един кораб с българи на борда е превзет край

...
Още един кораб с българи на борда е превзет край
Коментари Харесай

Още един кораб с българи на борда е превзет край бреговете на Йемен

Още един транспортен съд с българи на борда е високомерен край крайбрежията на Йемен от въоръжени лица. Не е ясно кой стои зад офанзивата. Министерството на външните работи извърши незабавна инспекция по отношение на случая, която е открила, че измежду екипажа има двама български жители. Министерството е в тясна съгласуваност с българските дипломатически представителства в района и с партньорски институции, и обяснява всички условия, свързани със случая.

Корабът с име " Сентрал парк " е получавал закани от йеменските бунтовници хути, че ще бъде атакуван, в случай че не се отклони към пристанище Ходейда.

Корабът " Сентрал парк " е арестуван край пристанище Аден от осем мъже във военни униформи. От Британското морско комерсиално мореплаване по-рано през днешния ден издадоха предпуреждение към корабите в Близкия изток, че в региона са видяни две лодки с 8 въоръжени души на борда.

Според британците местоположението на " Сентрал парк " е на 60 километра южно от йеменския бряг, 80 километра източно от Джибути и на към 110 километра североизточно от Сомалия и Аденския залив.

Танкерът е изключил транспондерите си, а това се прави нормално, когато се чака възможна офанзива. На борда има 22-ма души, капитанът е турски жител. В екипажа има още моряци от Русия, Виетнам, България, Грузия, Филипините и Индия. Товарът е фосфорна киселина.

Корабът е представляван от основаната в Лондон компания " Зодиак Маритайм ", обвързвана с израелския милиардер Еял Офер. Плава под флага на Либерия. От " Зодиак Маритайм " разясняват, че става въпрос за " хипотетичен пиратски случай " и че сигурността на моряците е техен приоритет. Американските и съдружните сили в региона следят обстановката.

Друг транспортен съд с българи на борда - " Галакси лийдър " беше високомерен тъкмо преди седмица в Червено море. Последно е засечен да се движи източно от порт Судан. Докато този път случаят е най-близо до пристанище Аден в южната част на Йемен.

Аден е под контрола на интернационално приетото държавно управление на Йемен, което се бори с хутите. Тази локация е много надалеч от териториите на бунтовниците. А що се отнася до догатките, че става въпрос за пиратски случай - знаем, че в този регион не са дейни и сомалийските пирати.

За повторно в границите на седмица български моряци попадат в плен на борда на транспортен съд в региона на Йемен. На тази тематика е отдадено и днешното издание на рубриката " След новините " - ще ви разкажем кои са хутите, за какво отвличат кораби в Червено море и къде е мястото им във войната сред Израел и Хамас.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР