Още един конфликт на интереси разкриха от BIRD. Според ново

...
Още един конфликт на интереси разкриха от BIRD. Според ново
Коментари Харесай

Още един конфликт на интереси: Как Кирил Домусчиев стана съсед на Даниел Лорер

Още един спор на ползи разкриха от BIRD. Според ново следствие Кирил Домусчиев е станал комшия на Даниел Лорер седмица откакто Кирил Петков е оповестил, че ще има цех за електрически автомобили на терен на братя Домусчиеви.

Една от първите запаметяващи се обществени изяви на новия длъжностен министър Кирил Петков беше анонсът, че в България ще се създават електрически автомобили

На 10 юли 2021 година пред публицисти той разгласи, че е подписан меморандум с немския производител Next.e.GO. Пет дни по-късно меморандумът беше утвърден и от Министерски съвет. Next.e.Go планираше да строи цех в Ловеч на терен на „ Адванс пропъртис ” на братята Георги и Кирил Домусчиеви. Три години по-късно цех няма.

Само месец след рекламната акция на Петков, Кирил Домусчиев е станал комшия на Даниел Лорер и бащата на Кирил Петков. Двамата са съсобственици на парцел в софийското село Бистрица. Към този миг Лорер е консултант на министъра Кирил Петков, а брачната половинка му е зам.-министър на Асен Василев.

Това повдига въпрос за спор на ползи. Единият заможен съдружник на бащата на министъра става негов консултант, а различен става зам.министър.

Кирил Домусчиев придобива на 20.08.2021 година терен от 2299 кв.м. за 440 652 лева

По този метод той закръгля своите огромни владения в региона на границата на Политическа партия Витоша, където строи постройка с размерите на замък. Непосредствените му съседи Даниел Лорер и Петко Петков получават техните терени преди доста години за доста по-ниска цена като земеделска земя, само че съумяват да им сменят статута.

Лорер & 5co

Първо през 2004 година Лорер и Петков купуват равнища 3551 кв.м. за 10 000 лева, а на идната година Лорер, брачната половинка му Виолета /тогава с моминското си име Късабонева/ и още едно лице получават прилежащата равнища от 2000 кв.м. също за 10 000 лева

След прекрояване на терените и оформяне на частна улица с тротоар, в Кадастъра са нанесени два сектора по 2540 кв.м. Техни ъсобственици се водят Даниел Лорер, брачната половинка му Виолета и Петко Петков. Петков има 1/2 част от единия терен. А Лорер и брачната половинка му по 1/4. Такова е разпределението на собствеността и в новооформената улица. Втория терен е с систематизиране по 1/3 за всеки от съсобствениците.

Снимка: BIRD.bg

Покупката на Даниел Лорер и Петко Петков е извънредно прозорлива и доходоносна

Статутът на земята им към този момент е изменен и с Решение на СОС от 13.07.2023 година е утвърден Подробен устройствен план и План за застрояване на двата терена. Предвидено е на тях да се построят две къщи на два етажа. Едната с 273 кв.м. застроена повърхност, а другата с 375 кв.м.

Снимка: BIRD.bg

Интересен факт е, че Лорер и Петков не са си разделили собствеността на терените и са съсобственици на улицата, което евентуално значи, че не възнамеряват да строят еднофамилни здания, а по-скоро става дума за инвестиция. В момента терени като техните в с. Бистрица могат да се намерят в уеб сайтове за недвижими парцели на цени до 300 евро на кв.м., само че при сполучливо осъществяване на строителен план облагите ще набъбнат.

В тези имотни покупко-продажби, несъмнено, няма нищо неправилно

Може обаче да се сложи въпроса за спор на ползи: дали когато си министър е редно да назначиш за консултант заможен съдружник на татко ти, а сътрудника ти министър Асен Василев да назначи за зам.-министър неговата брачна половинка.

Също по този начин е чудноват синхронът сред въодушевения “пълен съпорт ” на Кирил Петков /със консултант Даниел Лорер/ за капиталов план с присъединяване на олигарха Домусчиев и последващата имотна облага на Домусчиев в директно съседство с тези държавни лица. Вероятно става дума за чисто съвпадане, както е съвпадане продажбата на постройката на “Чаталджа ” на разположение, чийто бизнес зависи от страната.

Да си комшия на мощен олигарх може да донесе избрани изгоди

Той може, да вземем за пример, да влага в асфалтирането на улицата, която ви дели. От което да нарасне цената на всички парцели. Засега обаче това не е направено. Не е направена и инвестицията в завода, а обещаните работни места през днешния ден ги няма. Което за следващ път потвърждава, че както за олигарсите, по този начин и за държавните мъже и дами, недвижимите парцели са най-сигурното влагане.

Източник: BIRD.bg

Още вести четете в категорията България 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР