Още един горещ картоф, който ГЕРБ се опитва да прехвърли

...
Още един горещ картоф, който ГЕРБ се опитва да прехвърли
Коментари Харесай

Бивш министър на Орешарски: Гинка Върбакова не може да участва в сделката за ЧЕЗ

Още един парещ картоф, който ГЕРБ се пробва да трансферира на опозицията. Официални диалози по мое време като министър не е имало, само че Българска социалистическа партия има предпочитание страната да придобие ЧЕЗ. Това съобщи някогашният стопански и енергиен министър от кабинета " Орешарски " и сегашен народен представител от Българска социалистическа партия Драгомир Стойнев.
Стойнев беше безапелационен, че е неуместно Гинка Върбакова да договаря от името на българската страна. То по този начин излиза, посочи той на въпрос на Нова телевизия от кое място знае в какво качество договаря Върбакова в Прага. Червеният политик добави, че било неуместно Върбакова да оказва помощ, откакто била подписала контракт, в който имало уговорка да се оказва помощ на ЧЕЗ в битката им на арбитраж да получи многомилионно обезщетение от България. Припомняме, че сега тече арбитражна процедура, като ЧЕЗ заведе иск против България поради неналичието на отбрана на капиталовата среда. Не е ясно публично за каква сума е искът, като се спекулира за 500-600 млн. евро.
Държавата чисти имиджа на Гинка Върбакова, смята я за сътрудник. Държавата би трябвало напълно да вземе ЧЕЗ. Или влиза сама, или изобщо не влиза. Ако влезе с сътрудник като госпожа Върбакова, то страната ще обезпечи финансирането, уверен е Стойнев.
" Теленор " е една държавна компания, принадлежи на страната, единствено че се ръководи от мениджърски състав, избухна Стойнев с образец по какъв начин страната би трябвало и е водещ фактор на всички места, като посочи, че " Теленор " е държавна компания на Норвегия. Държавата може на пазарен принцип с един професионален мениджърски екип да се конкурира с останалите частни компании, приключи тезата си аленият народен представител.
Не сме правили инспекции дали Моника Станишева е пиар на Гинка Върбакова. Българска социалистическа партия не може да се ангажира с бизнес каузи на който и да е неин член, добави Стойнев. Съжалявам, в случай че сме сбъркали, цитирахме обява на в. " Капитал ", отговори сътрудника на Стойнев от ГЕРБ Тома Биков.
Гледната точка на ГЕРБ
Помагаме им на Българска социалистическа партия, тъй като сами не могат да си оказват помощ, разяснява депутатът от ГЕРБ Тома Биков след запитване дали ГЕРБ не са гузни поради подадената оставка на енергийния министър Теменужка Петкова, която не беше призната. Биков разгласи за неистини и спекулации внушенията на Българска социалистическа партия, че токът ще нарастне след продажбата на ЧЕЗ.
Когато приказваме дали страната да придобие или не активите на ЧЕЗ, би трябвало да си зададем въпросът какви пари и от кое място ще се извадят, уточни Биков. И добави, че контролният пакет в ЧЕЗ е продаден още от през 2004 година - 33-те %, продадени от първото държавно управление на Бойко Борисов, не бяха с право на глас, посочи Биков.
Бъдещето на договорката
Ако Гинка Върбакова не успее да заплати за 9 месеца, откакто дефинитивно бъде подписан контракт, тогава се задейства уговорка, при която на ред е втората оферта – тази на индийски консорциум, който имаше български сътрудник (Future Energy), само че той беше фалиран. По тази оферта обаче се почва през цялото време – с нова серия инспекции. Вторият вид е ЧЕЗ да си остане притежател на активите, в случай че нещата с индийците не потръгнат.
Скандалът с патриарх Кирил
Моето персонално мнение е, че не е хубаво да ни поучават извън по какъв начин и кого да почитаме, аз съм българофил, сподели Драгомир Стойнев по отношение на думите на патриарх Кирил. Той, обаче, не пропусна да каже, че е неуместно държанието на Валери Симеонов, който ни вкарва в скандал след думите си по адрес на патриарха, че е " второразрядно ченге от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) ".
Искаме да знаем, че президентската институция в лицето на Румен Радев е защитила българската позиция, уточни Тома Биков. Той съобщи и, че не би употребявал " тези думи " на мястото на Валери Симеонов, само че Симеонов го направил " от инстинкта да отбрани българския президент ", а също така имал " по-особен жанр на говорене ". Коалицията може да продължи без който и да е министър, само че никога не приказвам за оставка на господин Симеонов, влезе в пояснителен режим Биков. Той си пожела " Обединени патриоти " да си решат вътрешните проблеми, с цел да върви безпрепятствено ръководството.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР