Още един добър ден откакто на 12 декември запозна най-накрая

...
Още един добър ден откакто на 12 декември запозна най-накрая
Коментари Харесай

Иво Инджев: МОЧА е най-големият паметник на лъжата в България

Още един добър ден откогато на 12 декември срещна най-сетне демонтирането на МОЧА, паметникът, който аз нарекох по този метод Монумент на окупационната Червена войска преди 12 години. Та на 12.12.2023 година стартира да се случва. Това сподели пред Агенция " Фокус " писателят и журналист Иво Инджев.

" Сега имам няколко реплики. Първо, изобщо не е правилно, че това е движимо културно завещание. Ние като самодейност за разглобяване на този паметник, неправителствена организация, от дълго време сме попитали Министерство на културата и аз се чудя, за какво никой не се сети до момента за това. И имахме личен отговор от заместник-министър Тодор Чобанов, че това не е културна полезност, не влиза в тази формулировка. Така че този въпрос, самичък по себе си е изкуствено фиктивен, не съществува. Второ, не съм склонен, че се демонтира мъчно, доста елементарно се демонтира. По-трудно са се демонтирали паметниците по времето на комунистическия режим, когато са ги млатили с чукове. И са опитвали по всевъзможен метод да финтират обществеността. Например, ние по този начин и не видяхме по какъв начин демонтираха Паметника на Леонид Брежнев, генералния секретар на Политбюро на Централен комитет на Комунистическата партия на Съветския съюз, който беше открит персонално от Тодор Живков и Станко Тодоров, двамата първи мъже в комунистическа България, с почетна стража пред него. Но след няколко години, когато Брежнев изпадна посмъртно в недружелюбност и започнаха да се сменят негови наследници, паметникът беше демонтиран. Как тъкмо са го демонтирали, дали е било с флекс или с чук, вие смятате ли, че това има някакво значение? Тези приказки, дето се бил рязал парче по парче, както се изрази президента. Много се оправдавам, по какъв начин да се демонтира, целият ли трябваше да бъде вдигнат? ", сподели още Инджев.

Според него е трябвало да попитат руските експерти, тъй като когато строяха Асуанския язовир в Египет, там руските експерти се хвалели по какъв начин са вдигнали доста от древноегипетските скулптори с огромни кранове.

" Те имат огромен опит, припомням си в черно-бялото кино, това ни се популяризираше в кинопрегледите като огромно достижение на руската инженерна мисъл. Трябваше да питат по какъв начин се прави това нещо с една близо 8-метрова структура, която сигурно тежи ужасно доста тонове. Когато този паметник е бил въздигнат, той също е бил качван парче по парче. Това би трябвало също по този начин да се каже. Всички тези разпарчетосани причини имат и различен контрааргумент. Аз през днешния ден, дори написах, предложих на депутатите от болшинството, които биват унизени от малцинството в качеството на някакъв милиционерски кордон в Народното събрание, който пречи на работата в Народното събрание, да зададат следния въпрос по прилика: нас десетилетия ни неглижираха и маргинализираха с приказките в този момент ли му е времето, това ли е най-важното. Ами те желаят в този момент да се възвърне, да се реанимира починалият към този момент паметник. Това няма по какъв начин да стане. И да кажат, да добавят не би трябвало ли да се погрижим за хората, за лечебните заведения, за детските градини, за обществената правдивост и другите, вместо тук да се блокира работата на Народното събрание. Само че не им идва на разум и по тази причина суфлирам ", добави Инджев.

Според него, крадецът вика дръжте крадеца, варваринът назовава варвари тези, които рушаха редовно паметници.

" Знаете ли какъв брой църкви в Съветския съюз или в Русия са били разрушени от болшевиките. И аз не си припомням по памет, само че са стотици. Също по този начин има и в България. Аз разгласих лист на разрушени монументи, в това число паметникът на Ботев, по времето на комунизма в центъра на Враца. Сума ти манастири бяха превърнати присмехулно в механи от " Балкантурист " на времето, какво ли още не. Те самите си сваляха личните монументи. Колко паметника на Сталин са демонтирани, на Тодор Живков, на Ленин, всичко това те го правеха в големи мащаби. И в този момент са се захванали с един, който тъкмо този бил безчовечие. Много се оправдавам, обаче това заслужава един същински, по този начин да се каже осведомен отпор. Нека тези от политиците, които поддържат това вярно деяние с демонтажа на МОЧА малко по този начин да се вслушат в хората, които са следили тази тематика толкоз доста години. И да видят с какви причини може да им се противостои, с цел да не ги оставят да приказват монологично по тази тематика. Нищо варварско няма в това да се освободиш от лъжата за окупацията, която претендира да е била избавление ", уточни писателят.

Според Иво Инджев МОЧА е най-големият монумент на лъжата в България. Защото да се каже, че това е монумент на Съветската войска, единствено по себе си фактологически не е правилно.

Той осведоми, че в книгите си е написал спомените на сина на един боен български водач, който е бил очевидец на това по какъв начин български десант е бил пуснат измежду бял ден на немски позиции в Скопие по руска заповед, за да бъдат избити тези елитни елементи на български командоси тогава, всъщност, тъй като са били обучавани от германци преди този момент. И на практика са ги избили най-безмилостно германците във въздуха. Въпросният водач споделя на сина си по какъв начин са се групирали, скачащите са желали да скачат по двама, с цел да може начело да се подреди някой, който няма деца и да поеме с гърдите си оловото, с цел да има някакъв късмет да оцелее този зад него. Тези неща обаче, всеобщо не са известни в България. Масово се прикриват и всеобщо се премълчават. И това е повода, заради която толкоз доста години оцелява МОЧА.

 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР