„Още днес ще разпоредя пълна проверка по всички аспекти на

...
„Още днес ще разпоредя пълна проверка по всички аспекти на
Коментари Харесай

Кирил Петков: Още днес ще разпоредя пълна проверка на проекта „Южен поток”

„ Още през днешния ден ще разпоредя цялостна инспекция по всички аспекти на плана „ Южен поток”. Това съобщи министър председателят Кирил Петков при започване на съвещанието на Министерския съвет в сряда, съобщи Нова тв.

Той изясни, че идните му дейности са вследствие на това, че „ сътрудниците ни виждат корупцията като главен инструмент за въздействието на Путин в нашия район и в Европа като цяло ".

Според министър-председателя Русия употребила точно подобен вид планове за практикуване на въпросното въздействие.

Петков сподели още, че по време на визитата му в Съединени американски щати през миналите дни е реализиран прогрес за " намирането на заместващи F-16 самолети ".

" Това е опция поради забавянето на самолетите, които сме си поръчали. Министърът на защитата продължава с намирането на тези заместващи мощности, само че ще имаме поддръжка и за това ", означи министър председателят.

" Радвам се, че през днешния ден в Министерски съвет вкарваме и дерогация за понижаване на акциза на тока и газа ", съобщи още Петков.

Историята на проваления план " Южен поток "

„ Южен поток “ беше интернационален план за газопровод за пренос на природен газ от Русия през Южна Европа с разклонения до Италия и Австрия. В България тръбата трябваше да влиза край Варна и с разклонения през Сърбия и Гърция да доближава до Австрия и Италия. Проектният потенциал на тръбопровода беше на два стадия - първо 30 млрд куб. м годишно, по-късно уголемение до 60 милиарда куб. м годишно.

На 5 декември 2011 година България афишира тръбопровода за обект от национално значение. Проектът се преглежда като съперник на планувания газопровод „ Набуко “. Строителството стартира през декември 2012 година Руският президент Владимир Путин афишира прекратяването на плана през 2014 година

История

На 14 ноември 2006 година съветският Газпром и италианската компания „ Eni “ влизат в съглашение за стратегическо партньорство, даващо право на Газпром да доставя съветски газ непосредствено на италианския пазар, като се стартира от 2007 година По силата на съглашението съществуващите контракти за доставките на съветски газ за Италия са удължени до 2035 година На 23 юни 2007 година в Рим е подписан Меморандум за съгласие за осъществяването на плана „ Южен поток “. Меморандумът дефинира областите на съдействие сред двете компании при проектирането, финансирането, построяването и ръководството на газопровода. На 22 ноември 2007 година Газпром и „ Eni “ подписват в Москва съглашение за основаване на взаимна компания за осъществяване на маркетингови изследвания и за техническата изпълнимост на плана. Предвижда се да се транспортират 63 милиарда m³ природен газ годишно.

На 18 януари 2008 година България и Русия подписват междуправителствено съглашение за съдействие при построяването на газопровода „ Южен поток “ през територията на България. Споразумението е утвърдено от българския парламент на 25 юли 2008 година Компанията, която ще построява и ръководи газопровода на българска територия, ще се записва в България и ще е с 50% присъединяване на България. Между 250 и 400 млн. $ годишно може да печели България от директни такси (при транспорт на 30 милиарда m³ годишно, а се планува разширение на потенциала до 60 милиарда m³ г.) съгласно източник от Министерството на стопанската система и енергетиката. Очаква се цената на газопровода да е сред 7 – 10 милиарда евро.

Първото съглашение сред Сърбия и Русия е подписано още преди оповестяването на Южен поток. На 20 декември 2006 година Газпром и сръбската държавна газова компания Сърбиягаз се договарят за осъществяване на изследване за създаване на газопровод, започващ от България за Сърбия. На 25 януари 2008 година Русия и Сърбия подписват съглашение за ориентиране на северната права на Южен поток през Сърбия и да се сътвори акционерно сдружение за построяването на сръбския сектор на газопровода и огромно газохранилище покрай Банатски двор в Сърбия. В същия ден Русия и Унгария се договарят да основат акционерно сдружение с равни дялове за създаване и употреба на унгарския сектор от газопровода. На 29 април 2008 година Русия и Гърция подписват междуправителствено съглашение за съдействие в строителството и употребата на гръцкия сектор от Южен поток.

На 15 май 2009 година в Сочи, в наличието на министър-председателя на Русия Владимир Путин и премиера на Италия Силвио Берлускони, газовите компании на Русия, Италия, България, Сърбия и Гърция подписват съглашение за построяването на тръбопровода „ Южен поток “. На 6 август 2009 година Владимир Путин и министър-председателят на Турция Реджеп Тайип Ердоган в наличието на Силвио Берлускони подписват протокол за маршрут на газопровода през турски териториални води.

На 14 ноември 2009 година след извършени договаряния сред словенския министър-председател Борут Пахор и Владимир Путин, в Москва е подписано съглашение от съветския министър на енергетиката Сергей Шматко и словенския министър на стопанската система Матей Лаховник за изискванията, при които част от газопровода ще минава през Словения до Северна Италия. Според съглашението сред двете страни по-рано през 2008 година, на 17 ноември 2009 година съветската Газпром и сръбската Сърбиягаз основават South Stream Serbia AG в Берн, Швейцария. Съвместната инженерингова компания ще приготви разбор за изпълнимостта на сръбския сектор от плана. Ако се реализира съглашение за вложения, новото сдружение ще дава отговор за проектирането, финансирането, построяването и употребата на газопровода в Сърбия.

Развитие в България

На 13 ноември 2010 година, по време на визитата на съветския министър председател Владимир Путин в София, бе учредено взаимното сдружение за „ Южен поток “, което носи името „ Южен поток България “ АД. Акционери в него са „ Български енергиен холдинг “ ЕАД и „ Газпром “, с по 50% от капитала, мястото на регистрация е България. Капиталът му е 15,6 млн. лв.. Инвестиционното съглашение е подписано през 2012 година

След извършена открита процедура при започване на февруари 2011 година „ Български енергиен холдинг “ ЕАД и ОАО „ Газпром “ избират консорциума сред украинската компания ОАО „ ЮЖНИИГИПРОГАЗ “ и българското сдружение „ ГАЗТЕК БГ “ АД за реализатор на прединвестиционното изследване за българския сектор от плана „ Южен поток “. Изпълнителят следва да изследва техническата, правната, екологичната, финансовата и икономическата изпълнимост на българския сектор от газопровода „ Южен поток “ с оглед обезпечаването доставките на природен газ за Централна и Южна Европа.

През август 2013 година Висшият експертен екологичен съвет към Министерството на околната среда и водите утвърждава сектора, през който ще премине тръбата.

Българският сектор се прави оценка на към 4 милиарда евро. Стойността му е съвсем половината от общата сума, нужна за построяването на целия сухопътен сектор, защото в България би трябвало да се построи и терминалът, който ще приема цялото количество природен газ за Европа и три компресорни станции. Българският енергиен холдинг би трябвало финансира 15% от цената посредством заем в размер на 620 млн. евро при рента от 4,25%, който ще се връща за 22 години. 15% е делът на „ Газпром “, а за останалите 70% ще бъде обезпечен заем от съветската страна при неразбираеми параметри. От 2018 година, незабавно след запълването на потенциала, българската страна ще получава дял от плана в размер на 715 млн. лева до 2035 година Тогавашният стопански министър Драгомир Стойнев оповестява, че предстоящите доходи (от директни такси) за интервала 2013 – 2043 година се равняват на почти 2,8 милиарда евро, които ще влязат в бюджета.

Официално началото на строителството при село Расово е обещано на 31 октомври 2013 година „ Стройтрансгаз консорциум “ е определен за реализатор на плана напролет на 2014 година През юни строителството е спряно от премиера Пламен Орешарски до привършване на инспекцията на Европейската комисия. През август 2014 година са подхванати стъпки за започване на строителството, в това число е вписано противоречиво нарастване на капитала на плановата компания „ Южен поток България “.

Край на плана

На 01.12.2014 година след посещаване на съветския президент Владимир Путин в Турция и среща с Реджеп Тайип Ердоган, излиза наяве, че трасето на газопровода „ Южен поток “ ще минава през територията на Турция, а не на България, като планът ще има друго название - " Турски поток ". На същата дата е подписан меморандум с турската корпорация Botas Petroleum Pipeline Corporation.

" Турски поток " бе открит публично на 8 януари 2020 година от президентите на Русия, Турция и Сърбия Владимир Путин, Реджеп Тайип Ердоган и Александър Вучич и тогавашния министър председател на България Бойко Борисов.

(Уикипедия)

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР