Още четири специалности, изучавани в Минно-геоложкия университет Св.Иван Рилски“, стават

...
Още четири специалности, изучавани в Минно-геоложкия университет Св.Иван Рилски“, стават
Коментари Харесай

27 защитени специалности през новата академична година

Още четири специалности, изучавани в Минно-геоложкия университет „ Св.Иван Рилски “, стават предпазени, реши държавното управление.

С тях описът се уголемява на общо 27 специалности, от които 14 са в региона на филологиите, 2 са в региона на физическите науки, а останалите 11 са в региона на техническите науки.

Новите специалности са „ Приложна геофизика “ от професионално направление „ Науки за земята “,,,Хидрогеология и инженерна геология “ от професионално направление „ Архитектура, строителство и геодезия “,,,Обогатяване и преработване на първични материали “ от професионално направление „ Проучване, рандеман и обработка на потребни изкопаеми “ и „ Разработване на потребните изкопаеми “ от професионално направление „ Проучване, рандеман и обработка на потребни изкопаеми “.

Очаква се в тези специалности да се образоват общо 211 студенти в постоянна и задочна форма на образование за образователно-квалификационна степен „ бакалавър “. За издръжката им през академичната 2022-2023 година са нужни 100 553 лева, които ще бъдат обезпечени в границите на одобрения разходен таван за държавните висши учебни заведения за 2023 година.

Причината за разширението на листата е предстоящият дефицит от експерти с тези инженерни профили на пазара на труда. През последните години броят на студентите по четирите специалности от ден на ден спада, което води и до понижаване на броя на дипломираните инженери.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР