Осемдесет и две жени от света на седмото изкуство поискаха

...
Осемдесет и две жени от света на седмото изкуство поискаха
Коментари Харесай

Акция в Кан: Жени поискаха всички стъпала в киноиндустрията да са достъпни и за тях

Осемдесет и две дами от света на седмото изкуство желаеха през днешния ден на интернационалния кинофестивал в Кан равно възнаграждение за дамите, съобщи Франс прес. Това бе невиждана и напълно женска акция на фестивала в курорта на Френската Ривиера. Участничките в нея, измежду които бяха председателката на журито, австралийката Кейт Бланшет, и френската режисьорка Анес Варда, изкачиха фамозните стъпала в Кан, давайки алегорично израз на желанието си за идентични благоприятни условия с мъжете.

" Отправяме предизвикателство към нашите държавни управления и управляващи да приложат законите за равенството в заплащането ", сподели Варда. Тя акцентира, че е пристигнало " време всички стъпала в нашата промишленост да бъдат налични за нас ", дамите.

Броят на участничките в акцията - 82, не бе инцидентен, отбелязва Франс прес. Точно толкоз дами са били номинирани за премията " Златна палма " от началото на фестивала в Кан през 1946 година при 1688 мъже. А единствено две дами, самата Анес Варда и новозеландката Джейн Кемпиън, са получавали " Златна палма ", против 71 мъже. В акцията участваха още Салма Хайек, Марион Котияр, Джейн Фонда, Клаудия Кардинале, Жули Гайе, както и всички дами членове на журито.

Фестивалът в Кан към този момент изпрати мощен сигнал в поддръжка на дамите - множеството от членовете на журито тази година са представителки на нежния пол.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР