Осем държави поискаха от Европейския съюз да подкрепи фирмите за

...
Осем държави поискаха от Европейския съюз да подкрепи фирмите за
Коментари Харесай

България и още 7 държави с нов оппит за премахване на пакета „Мобилност“


Осем страни желаеха от Европейския съюз да поддържа компаниите за авто превоз, наранени от експлоадирането на ковид, и да спре работата по промените на изискванията на труд за водачите на камиони, оповестява Ройтерс, съобщи БГНЕС. Според тях това ще докара уязвимите компании до по-лошо положение.

В писмо, представено от Ройтерс, министрите на превоза на България, Унгария, Литва, Полша, Кипър, Латвия, Малта и Румъния декларират, че Европейски Съюз би трябвало да поддържа транспортните компании, както към този момент е подхванал стъпки за подкрепяне на самолетните компании.

„ Ако това не се случи, ние сме на път да приемем първия пакет „ Мобилност “, чиито разпореждания, комбинирани с следствията от пандемията от ковид, безусловно ще доведат до завършек на доста европейски компании за авто превоз “, се споделя в писмото до ръководителите на трите съществени институции на Европейски Съюз.

Още преди пандемията същите основно източноевропейски страни обмисляха правно предизвикателство към настъпващото възобновяване на разпоредбите на Европейски Съюз за товарен транспорт, които съгласно тях биха сложили в неизгодно състояние компаниите им, като ги принуждават да изпращат празни камиони вкъщи – което води до несъразмерни разноски и спомагателни въглеродни излъчвания.

По-богатите народи, в това число Франция и Холандия, поддържат промените, наред с профсъюзите на служащите, които споделят, че това ще направи работните места в европейския авто бранш по-привлекателни.

„ Това ще улесни постоянното завръщане на водачите вкъщи, като се вземе поради една от главните аргументи за дефицит на водачи – по-специално неприятният баланс сред професионалния и персоналния живот, с който секторът е прочут “, сподели Ливия Спера, общоприет секретар на профсъюзната група на Европейската федерация на транспортните служащи.

Новите правила ще принудят камионите да се връщат в родните страни на всеки осем седмици, ще дават право на водачите да се връщат вкъщи на всеки четири седмици и ще изискват водачите да прекарват интервалите на отмора отвън транспортното си средство – за тяхното настаняване разноските ще поемат работодателите.

През декември болшинство от страните от Европейски Съюз и Европейският парламент реализираха съглашение за промените. 27-членният блок планираше да подпише разпоредбите на съвещание на 24 март, само че коронавирусът го отхвърли от дневния ред.

Автомобилният превоз, който съставлява 75% от товарните транспорти в границите на Европейски Съюз, е нарушен от пандемията, защото страните постановат незабавни инспекции на границите, което води до струпване на камиони и време за очакване повече от 24 часа, с цел да се пресекат някои от вътрешните граници на блока.

Изпълнителната власт на Европейски Съюз прикани страните да вкарат „ зелени направления “, с цел да не могат свежата продукция и медицинските материали да стават част от тапи. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР