Осем държави - членки на ЕС, сред които Франция, Италия

...
Осем държави - членки на ЕС, сред които Франция, Италия
Коментари Харесай

България и 7 държави от ЕС против регламента на Брюксел за автомобилните емисии

Осем страни - членки на Европейски Съюз, измежду които Франция, Италия и Полша, приканиха Брюксел да се откаже от плануваните ограничавания за излъчванията на колите. Страните предизвестиха, че те рискуват да навредят на вложенията, заяви Агенция Франс Прес.

Агенцията се базира на документ, с който се е срещнала в понеделник.

В края на предходната година Европейски Съюз предложи промени, известни като стандартите " Евро 7 ", с цел да се понижи замърсяването на въздуха от новите коли, продавани в Европа, с ограничавания за замърсители като азотни оксиди и въглероден оксид.

Ограниченията трябваше да влязат в действие през юли 2025 година

" Противопоставяме се на всевъзможни нови правила за излъчванията на отработени газове (включително нови условия за изпитване или нови пределни стойности на емисиите) за леки коли и микробуси ".

Това написаха страните - България, Чешката република, Франция, Унгария, Италия, Полша, Румъния и Словакия.

" Тези нови правила ще отклонят вложенията на промишлеността от постигането на пътя на прехода към нулево чисто замърсяване ", допълват те в писмото, изпратено до страните членки.

Франция и Италия имат огромни автомобилни промишлености, само че не толкоз огромни, колкото немската.

По-рано тази година Европейски Съюз се споразумя за планувано последователно прекъсване на продажбите на нови коли, задвижвани с изкопаеми горива, до 2035 година, защото упорства за 100-процентно електрическо задвижване.

Забраната на моторите с вътрешно горене е от основно значение за амбициозните проекти на Европейски Съюз да се трансформира в " климатично неутрална " стопанска система до 2050 година, с нулеви чисти излъчвания на парникови газове.

По данни на Европейски Съюз замърсяването на въздуха, обвързвано с автомобилния превоз, е причина за 70 000 смъртни случая всяка година.

Проектът приканва за понижаване на излъчванията на азотни оксиди (NOx) - азотен оксид и азотен диоксид, които предизвикват смог и киселинни дъждове - с 35 % от леките коли и 56 % от камионите и рейсовете спрямо предходните правила.

Автомобилната промишленост се опълчва на по-строгите стандарти за бензиновите и дизеловите транспортни средства, като упорства, че те ще имат доста малко позитивно влияние върху околната среда, защото промишлеността минава към електрически коли.

Активисти за запазване на околната среда настояват, че рестриктивните мерки на Европейски Съюз не са задоволителни за справяне със замърсяването на въздуха, като упрекват Брюксел, че се съгласява с натиска на автомобилното лоби.

27-те страни членки би трябвало да намерят обща позиция макар разликите си, преди да стартират евентуално напрегнатите договаряния с Европейския парламент.

Италианският министър на бизнеса Адолфо Урсо прикани в понеделник Европейската комисия, изпълнителния орган на Европейски Съюз, да бъде " рационална и прагматична ".

Германия, която е най-големият производител на коли в Европейски Съюз, не подписа текста, само че преди този момент изрази угриженост по отношение на по-строгите стандарти за нейните предприятия.

Коалиционното държавно управление на Германия, формирано от зелени, социалдемократи и либерали, мъчно откри общ език по въпроса.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР