Осъденият на смърт беше Кенет Юджийн Смит. Присъдата му беше

...
Осъденият на смърт беше Кенет Юджийн Смит. Присъдата му беше
Коментари Харесай

За ООН е мъчение, но САЩ изпълниха смъртната присъда с половинчасово задушаване с азот

Осъденият на гибел беше Кенет Юджийн Смит. Присъдата му беше доказана през 1996 година поради убийството на жена, поръчано от нейния брачен партньор.

Кенет Юджийн Смит бе екзекутиран в пандиза в Атмор. Смъртта му е настъпила в 20,25 ч. локално време през вчерашния ден (2,25 ч. по Гринуич днес), 29 минути след началото на изтезанието, разгласи основният прокурор на Алабама Стив Маршал.

Екзкуцията на Смит беше първата в Съединени американски щати за годината. Миналата година бяха изпълнени 24 смъртни присъди, всички благодарение на летална инжекция. За първи път от повече от 40 години за екзекуция в Съединени американски щати се употребява нов способ.

На 17 ноември 2022 година беше изработен първи опит да бъде екзекутиран Кенет Смит със смъртоносна инжекция, само че изтезанието беше анулирана в последния миг, защото интравенозната система, с която да се влее смъртоносният разтвор в организма на Смит, не можа да бъде сложена рамките на отреденото от закона време.

Алабама е един от трите американски щати, разрешаваща екзекуция посредством задушаване с азот, при което гибелта настава от хипоксия, или дефицит на О2.

Върховният комисариат на Организация на обединените нации за човешките права съобщи на 16 януари, че е смутен от потреблението на този необикновен и непроверен способ, по този начин наречената хипоксия посредством азот.

" Това може да съставлява изтезание или друго грубо или деградиращо отношение ", съобщи тогава говорителката на Върховния комисариат Равина Шамдасани и прикани за отсрочване на този тип екзекуция.

При потреблението на азот протоколът не планува упоение на наказания на гибел, до момента в който Американската ветеринарна асоциация предлага да се дава упойващо вещество на животните, евтаназирани по този метод, напомни говорителката на Върховния комисариат.

Всички опити на Кенет Смит да апелира присъдата бяха отхвърлени. Последният опит беше изработен в сряда и беше отритнат от Върховния съд на страната.

Кенет Смит умъртвил дружно със съизвършител през 1988 година Елизабет Дорлийн Сенет, на 45 години, по поръчка на брачна половинка й Чарлз Сенет, свещеник, който бил мощно задлъжнял и изневерявал на брачната половинка си. Убийството било замаскирано като грабеж, който сякаш завършил не както би трябвало. След това брачният партньор се самоубил, само че полицията съумяла да стигне до убийците на дамата. През 2010 година Джон Форест Паркър, съучастникът на Кенет Смит, беше екзекутиран също.

Смъртното наказване е анулирано в 23 американски щата. В 6 щата има мораториум.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР