оронавирусът нанесе тежък удар върху туризма гръцкият остров Санторини.Хората обаче

...
оронавирусът нанесе тежък удар върху туризма гръцкият остров Санторини.Хората обаче
Коментари Харесай

Санторини: Вече нищо няма да е същото

оронавирусът нанесе тежък удар върху туризма гръцкият остров Санторини.

Хората обаче виждат в рецесията и късмет за смяна към по-добро.


Туристите се завърнаха на Санторини, въпреки броят им да е доста по-малък, в сравнение с през предходните години.

Това лято доста от хотелите останаха затворени, а от Съединени американски щати и Китай не дойдоха никакви посетители.

И сватбените тържества, които носят огромни доходи, са отсрочени съвсем изцяло за идната година.

За фотографката Димитра Братика това е нещо ново.

"Наистина е извънредно. От 10 минути никой не е минавал отсам. Обикновено двойките и техните фотографи се редят на опашка, с цел да се снимат ", споделя пред Братика.

Голяма част от бизнесмените към този момент отписаха сезона. За туристите обаче това е добре пристигнало.

"Усещането е необичайно. Обикновено по това време тук е цялостно с хора. За нас обаче това е фантастично ", споделя екскурзиант в гръцкия остров.
 Санторини
От месец юни гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис твърди, че е безвредно да се почива в Гърция. Той даде обещание и повече лекари на гръцките острови.

В държавната болница на остров Санторини са изпратени петима нови лекари, повишен е и броят на леглата за интензивно лекуване. За благополучие, до момента не се е наложило те да бъдат употребявани.

"От предишния месец вършим молекулярни проби за COVID19. При тях резултатите излизат до 1 час ", споделя Шах Хамид, началник на незабавната помощ.

Сред хотелиерите на острова настроенията са спорни.

Елени Цитурас ръководи първокласен хотел, който от 30 години е фамилно владеене. Тази година не е пристигнал нито един от непрекъснатите посетители на хотела.

В сегашната пандемия тя вижда късмет за преориентация.

"Туризмът към този момент няма да е това, което беше. Може би би трябвало да се насочим към земеделие или лозарство. Да заложим на устойчивата стопанска система. Особено тук на остров Санторини ", споделя Цитурас.
 Санторини
Устойчивост - това е най-актуалната дума на острова. Наскоро призната екопрограма за развиване на Санторини планува по-малко всеобщ туризъм и ограничение на приема на големите круизни кораби.

"Надяваме се до няколко години да се превърнем в остров без пластмаси. Целта ни е да използваме колкото се може по-малко пластмаса, а там, където това не е допустимо, суровината да се рециклира ", сподели Антонис Елиопулос, президент на хотелиерите на Санторини.

На Санторини са решени да премислят тактиката си за туризма.

Но най-важното в този момент е да не се допусне внезапно увеличение на броя на новите инфекции. Както измежду локалните хора - по този начин и измежду туристите.

Още по тематиката вижте в репортажа нагоре.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР