Оркестърът на въоръжените сили на САЩ в Европа и Африка,

...
Оркестърът на въоръжените сили на САЩ в Европа и Африка,
Коментари Харесай

Поздравиха старозагорци със световни музикални шедьоври

Оркестърът на въоръжените сили на Съединени американски щати в Европа и Африка, и Духовият оркестър на Втора механизирана бригада сътвориха музикален празник под липите. На Античен конгрес „ Августа Траяна “ нощес американски и български музиканти потопиха публиката в магията на шедьоври от американската, европейската и българската музика от разнообразни интервали и стилове.  

Поздравителният концерт към жителите и гостите на Стара Загора, и във връзка празника на Втора механизирана бригада бе сбъднат с общителното подпомагане на Посолството на Съединени американски щати в България.  

„ За мен е огромна чест да бъда още веднъж измежду Вас в чудесната Стара Загора. Това е второто ми пътешестване до този хубав град. За да бъде с Вас довечера от Германия дойде Оркестърът на въоръжените сили на Съединени американски щати в Европа и Африка, управителен от подполковник Рандъл Бартел, който ще извърши някои от най-хубавите образци на американската и международната музика. В дух на другарство, дружно с оркестъра ще свирят и техните български сътрудници, ръководени от капитан Цветомир Василев. Благодаря Ви че сте с нас довечера и специфични благодарности за домакина кметът Живко Тодоров “, съобщи Херо Мустафа, дипломат на Съединени американски щати в България.  



„ От името на старозагорци благодаря на нейно превъзходителство Херо Мустафа за това събитие. Специални благодарности, че сте в нашата прелестна Стара Загора и за хубавите думи за нашия град. Надявам се още веднъж да го посетите и да разказвате за него, там, където пътувате “, сподели кметът Живко Тодоров.  

Оркестърът на въоръжените сили на Съединени американски щати в Европа и Африка е образуван през 1940 година, със седалище в Зембах, Германия. Формированието е най-голямото отвън рамките на Съединените американски щати и е главен армейски музикален дипломат в Европа. Войници от всички армейски формирования минават специфична селекция, с цел да показват Америка чрез музиката. Универсален и известен, ансамбълът изнася над двеста представления на година по целия свят.  

Репертоарът им е разнороден и богат, сплотяващ наследството на американската и европейската музика от разнообразни интервали и стилове. Включва най–доброто от американската музикална сцена на Бродуей и екрана на Холивуд, мелодиката на диксиленда на Ню Орлийнс и биг бенд джаза, както и обичайни творби за духов оркестър, маршове и забележителни инструментални соло произведения.  

Това е първата взаимна изява на американския състав и старозагорските им сътрудници. Преди десетина години в Стара Загора гостува дребна обединения от американския оркестър и солисти.  

Концертът стартира с осъществяване на химните на България и Съединени американски щати. В края прозвуча и марш „ Родина “, написан от Николай Братанов във връзка 1300-годишнината от основаването на българската страна.

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР