Оризът е едно от най-предпочитаните варива по света. Белият ориз

...
Оризът е едно от най-предпочитаните варива по света. Белият ориз
Коментари Харесай

Напълнява ли се от ориза или е добър приятел в борбата с килограмите?

Оризът е едно от най-предпочитаните варива по света. Белият ориз е рафинирана, високовъглехидратна храна без фибри. Високият банкет на рафинирани въглехидрати е обвързван със затлъстяването и хроничните болести.

Въпреки това обаче страните с най-голям банкет на бял ориз не страдат от тези болести толкоз, колкото другите.

И по този начин, какво да вършим? Оризът оказва помощ ли при свалянето на килограмите или просто се угояваме в допълнение с него?

Какво съставлява оризът?

Оризът е тип житно зърно, което се отглежда от хиляди години насам. Той е съществена храна в доста страни и е една от най-често срещаните зърнени култури в света.

 Напълнява ли се от ориза или е добър другар в битката с килограмите?

Срещат се разнообразни типове ориз, само че най-популярните са белият и кафявият.

За да добием визия какво в действителност отличава другите типове, е най-добре да стартираме с главната характерност на зърното. То се състои от три съществени съставния елемент:

- Трици: корав външен пласт, който пази семената. Той съдържа фибри, минерали и антиоксиданти;

- Зародиш: богата на хранителни субстанции вътрешност, съдържаща въглехидрати, мазнини, протеини, витамини, минерали, антиоксиданти и други растителни съединения;

- Ендосперма: това е най-голямата част от зърното. Състои се съвсем напълно от въглехидрати (нишесте) и малко количество протеин.

За разлика от белия, кафявият ориз съдържа както трици, по този начин и зародиш. Поради тази причина е засищащ и богат на фибри и антиоксиданти.

От друга страна, при белия ориз са отстранени триците и питателните зародиши, които в последна сметка са неговите потребни субстанции. Това нормално се прави, с цел да се усъвършенства усетът му, да се удължи неговия период на валидност и да се подобрят качествата му по време на готвене.

В резултат на това белият ориз се състои съвсем напълно от въглехидрати под формата на нишесте или дълги вериги от глюкоза, известни като амилоза и амилопектин.

Различните типове ориз съдържат разнообразни количества от тези нишестета, което въздейства върху тяхната текстура и смилаемост. Оризът, който не се слепва след готвенето, е с високо наличие на амилоза, до момента в който лепкавият ориз нормално е с високо наличие на амилопектин.

Поради тези вариации в състава на нишестето другите типове ориз могат да имат разнообразни резултати върху здравето.

Кафяв против бял ориз

 Напълнява ли се от ориза или е добър другар в битката с килограмите?

Тъй като не е премахвано нищо от кафявия ориз, той нормално е с по-високо наличие на фибри, витамини и минерали, в сравнение с има белият ориз.

Таблицата по-долу демонстрира наличието на хранителни субстанции в 100 г варен бял и кафяв ориз:

Бял ориз Кафяв ориз

Калории 130 112

Въглехидрати 29 г 24 г

Фибри 0 г 2 г

Протеини 2 г 2 г

Мазнини 0 г 1 г

Манган 19 % 55%

Магнезий 3% 11%

Фосфор 4% 8%

Витамин B6 3% 7%

Селен 11% 14%

Както се вижда от таблицата, белият ориз е с по-високо наличие на калории и съдържа по-малко хранителни субстанции и фибри от кафявия ориз.

Ефектите от ориза в развой на намаляване са спорни

Установено е, че кафявият ориз въздейства сносно в битката с килограмите, до момента в който при белия нещата не стоят тъкмо по този начин.

Хората, които употребяват кафяв ориз, неведнъж са посочили, че тежат по-малко от тези, които не го вършат. Също по този начин при тях рискът от повишение на телесното тегло е много дребен.

Това може да се дължи на фибрите, питателните субстанции и растителните съединения, които се намират в пълнозърнестите храни. Те могат да усилят възприятието за цялостен корем и по този метод да ви оказват помощ да ядете по-малко калории.

Предполага се, че в случай че консумирате кафяв вместо бял ориз, това може да докара до загуба на тегло и по-благоприятни равнища на мазнини в кръвта.

От друга страна, едно изследване при дами с наднормено тегло в Корея демонстрира, че диета за намаляване, която включва бял или разбъркан (кафяв, черен и др.) ориз три пъти на ден, води до загуба на тегло.

Резултатите демонстрират, че групата със смесения ориз губи 6.7 кг телесно тегло за интервал от шест седмици, а групата на белия ориз – 5.4 кг. Това потвърждава, че и двата типа ориз могат да бъдат включени в здравословен хранителен режим.

Някои типове ориз могат да покачат равнищата на кръвната захар.

Гликемичният показател (GI) е мярка за това с какъв брой и какъв брой бързо храната въздейства на равнищата на кръвната ви захар.

Храните, които демонстрират високи равнища на гликемичния показател, предизвикват бързи скокове в равнищата на кръвната захар и са свързани с преяждане и наддаване на тегло.

За съпоставяне, храните с невисок гликемичен показател провокират последователно повишение на равнищата на кръвната захар. Точно поради това се смята, че те са извънредно потребни за хората с диабет, защото управляват равнищата на кръвната захар и инсулина.

Съдържанието на нишесте в ориза може да бъде основен фактор при обяснението на това. Лепкавият ориз нормално е с високо наличие на скорбяла амилопектин, който има висок GI показател. Следователно се усвоява бързо и може да аргументи скокове в кръвната захар.

Ако страдате от диабет или сте чувствителни към бързите скокове на кръвната захар, приемът на нелеплив ориз, който е с високо наличие на амилоза, може да бъде най-хубавата опция за поддържане равнищата на кръвната захар под надзор.

 Напълнява ли се от ориза или е добър другар в битката с килограмите?

Всяка храна може да води до напълняване, в случай че размерът на порциите не се управлява.

Няма нищо ясно открито като „ угояващо “ в ориза, тъй че въздействието му върху тежестта се свежда до количеството, което приемате и естеството на вашата диета.

Проучванията неведнъж демонстрират, че колкото по-голям е съдът, в който сервирате храната си, толкоз повече увеличавате и нейния банкет, без значение от храната или напитката. Това е обвързвано с усещането с размера на чинията. Сервирането на огромни порции е посочило, че доста усилва размера на калориите, без хората да го осъзнават.

Следователно, според от размера на порцията, оризът може да помогне в битката с килограмите или да ви „ угои “ още повече.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР