Оригиналният писател, освен ако вече не си е отишъл от

...
Оригиналният писател, освен ако вече не си е отишъл от
Коментари Харесай

Симон дьо Бовоар: Не се раждаш жена. Ставаш жена

„ Оригиналният публицист, в случай че към този момент не си е отишъл от този свят, постоянно е фрапантен, абсурден, ексцентричен, объркващ и неприветлив ” -  думи на родената на 9 януари 1908 г. . Определяна като феминистка икона, Бовоар е ангажирана интелектуалка, който съчетава  философската и литературна си работа с политически дейности, довели до трайна законодателна смяна. Животът й е вдъхновявал генерации дами, търсещи самостоятелност.

Приносът си в региона на екзистенциализма френската писателка ни „ завещава ” под формата на шест романа, повече от дузина книги с есета, както и метафизичен писания. Първото си огромно самопризнание Симон дьо Бовоар получава за определяната като скандална за времето си книга . Философският труд, публикуван през 1949 година, който преглежда ситуацията на дамата от позиция на главните метафизичен течения, даже е включен в черния лист на Ватикана.

 
               

Авторката „ завещала ” на литературния свят и „ Гостенката “, „ Лъскави картинки ”, „ Сломената жена ” и „ Мандарините “ и други, сама дефинира себе си по-скоро като публицист, в сравнение с като мъдрец. Симон дьо Бовоар е дългогодишната муза на. Двамата имат над 50-годишна интелектуална, любовна и другарска връзка.

 
               

 

Вижте част от нашите обичани цитати на Симон дьо Бовоар:

***

" Всяка същински влюбена жена в по-голяма или по-малка степен е параноик. "

***

" Ако живеете задоволително дълго, ще видите, че всяка победа се трансформира в проваляне. "

***

" Голотата стартира от лицето, безсрамието – от думите. "

***

" Странният абсурд се заключава в това, че чувственият свят, обкръжаващ мъжа, се състои от мекост, деликатност и привлекателност, с една дума - той живее в женски свят; до момента в който в това време дамата се бие в суровия и нечовечен свят на мъжете. "

***

" Много дами са способни да обичат единствено в случай че самите те са обичани. И назад, с цел да се влюбят, от време на време им е задоволителна единствено малко демонстрация на обич. Момичето гледа на себе си през очите на мъжа. "  

Продължава на идната страница...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР