Оригинален цигански празник и ден на шегите и лъжата е

...
Оригинален цигански празник и ден на шегите и лъжата е
Коментари Харесай

Циганите празнуват маето

Оригинален цигански празник и ден на шегите и лъжата е Мая, Маето (14 май). Празнува се когато узреят черешите. Това е чисто женски, радостен и жизнеспособен празник, обвързван с гадаенето и предсказването на бъдещето. Завършва с обща софра, в която не вземат участие мъже.

Някои допускат, че първи април у нас е признат като ден на лъжата под въздействие на западноевропейската просвета, само че майосването на ромите си е техен автентичен празник.. На 13 май две дами взимат едно котле, наследствено или новокупено, украсяват го с венец от цветя и рано, преди изгрев слънце, безмълвно го пълнят с вода от три чешми. Късно след обяд, с котлето в ръце, двете обхождат къщите и всяка жена поставя в него обица, пръстен или друго. След обиколката го оставят под стрехата на определена къща, с цел да се вижда от звездите, покрито с доста тънка забрадка.

Освен двете дами и домакините на къщата, никой не знае къде е оставено котлето. Рано на 14 май, деня Мая, девойките отиват на полето, берат “мая цветя”, закичват се с тях и ги връзват на кръста си.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР