Оригиналът е на AARIAN MARSHALL и GREGORY BARBER, WIRED Даниел

...
Оригиналът е на AARIAN MARSHALL и GREGORY BARBER, WIRED Даниел
Коментари Харесай

Катастрофирали електромобили Tesla, смятани за непоправими в САЩ, възкръсват в Украйна и Източна Европа

Оригиналът е на AARIAN MARSHALL и GREGORY BARBER, WIRED

Даниел Десподов преди 1 минута 1 Сподели

Най-четени

IT НовиниДаниел Десподов - 17:08 | 18.11.2023

Предавателите на HAARP провокираха първото в света изкуствено полярно зарево

IT НовиниДаниел Десподов - 13:21 | 17.11.2023

Англия е първата страна в света, която утвърди CRISPR лекуване

АвтомобилиДаниел Десподов - 16:54 | 18.11.2023

Най-големият самолетен мотор в света бе тестван на цялостна мощ

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/Новинар. Увличам се от модерни технологии, осведомителна сигурност, спорт, просвета и изкуствен интелект.

Това лято автомеханик от Ванкувър на име Макс получава объркващо уведомление на телефона си: Бети Уайт е в Украйна и се нуждае от неговата помощ. Това е меко казано доста изненадващо, тъй като през януари тя е починала на една канадска автомагистрала.

Когато Макс видял за финален път Бети Уайт – прякора му за неговата Tesla Model Y Performance – и двамата били в тежко положение, откакто били блъснати странично на автомагистралата. Ротаторният маншон на електрическия автомобил на Макс е бил раздран на няколко места. Малкият SUV се беше блъснал в няколко бетонни загради с висока скорост и беше разрушен и на четирите си ъгъла, а колелата му бяха раздрани на части. Охлаждащата течност наподобява беше изтекла в камерата на акумулаторния блок. От личната си работа по електрически автомобили в своя сервиз Макс доста добре знаеше, че с Бети е свършено.

„ Нито един автосервиз не би изложил на риск човек, който направи ремонт при сходна огромна щета “, споделя Макс, чието фамилно име не използваме от съображения за дискредитиране.

Повредената батерия на електрическия автомобил може да стане рискова заради риска от удар, пожар и токсични изпарения. Застрахователят му се съгласява и Бети е отписана и изпратена в пункт за изкупуване на сходни отпадъчни коли и други материали.

Месеци откакто за финален път бе видял автомобила, приложението Tesla на Макс изненадващо му заяви, че Бети се нуждае от актуализация на софтуера. Фирменото приложение показваше, че автомобилът е с навъртени спомагателни 200 километра на километража, и че е изцяло зареден и паркиран в Уман, градче в украинската Черкаска област, по средата на пътя сред Киев и фронтовата линия на съветската инвазия. Минути след първия пинг приложението демонстрира, че автомобилът е в сервизен режим, което значи, че Бети е на ремонт. „ Помислих си, че това би трябвало да е неточност “, споделя Макс.

Не е неточност. Изданието WIRED наблюдава Бети до украински уеб страница за автомобилни търгове, където тя наподобява като нова, може би даже по-добре, с новозатъмнени стъкла и огледала за назад виждане, обгърнати в черно. Betty 2.0 се продаваше от „ Михайло “, който написа, че електрическият автомобил е бил леко ударен в Канада и е бил ремонтиран с истински елементи на Tesla. Цената, 55 000 $, е почти същата, каквато коства нов Model Y Performance в Съединени американски щати.

По време на рехабилитацията са били поправени вредите от злополуката и са направени някои усъвършенствания, в това число затъмнени задни стъкла и обгърнати странични огледала за назад виждане.

Междуконтиненталното съживяване на Бети Уайт е впечатляващо, само че не и извънредно. От дълго време насам колите, отписани в Северна Америка, намират път към източноевропейските сервизи, подготвени да поемат повреди, които американските и канадските механици не желаят даже да допрян. През 2021 година, съгласно най-новите налични данни, Украйна е била в челната тройка на дестинациите за използвани американски леки коли, изпращани в чужбина, директно след Нигерия и Обединените арабски емирства. А украинските вносители на трошки и украинските сервизи са изключително известни със своята досетливост. Някои от тях са трансформирали поправката на електрически коли, отписани оттатък Атлантическия океан, в своя компетентност, като са съдействали за внезапното увеличение на броя на електрическите транспортни средства по пътищата на страната, даже когато войната с Русия продължава.

Въпреки че малко автомобилни производители продават нови електрически коли в Украйна, делът на новорегистрираните напълно електрически транспортни средства – 9% – е почти същият като в Съединени американски щати и съвсем двойно по-голям от този в прилежащите Полша и Чехия. Повечето от ремонтираните електрически автомобили в Украйна идват от Северна Америка и доста от тях идват със съществени повреди.

Според данни на застрахователите има подготвен ресурс от аварирали северноамерикански електрически автомобили частично тъй като електрическите транспортни средства стават все по-разпространени, а също и тъй като през последните години относително новите електрически автомобили с дребен пробег са били отписвани по-често, в сравнение с техните еквиваленти с бензинови мотори. Американските и канадските сервизи и застрахователи ги считат за по-опасни и сложни за ремонт. Фирмите за скрап мъчно печелят пари от частите им и вместо това ги изпращат в чужбина.

Сто Tesla на месец

Иван Малаховски не се опасява да работи по случаи като Бети Уайт. Неговият 5-годишен сервиз в Днепър, Източна Украйна, поправя по към 100 електрическия автомобил на Tesla месечно, като към една пета от тях са от чужбина, а личният състав му варира сред 6 и 10 души. В момента той е надалеч от вкъщи си, защото служи във въоръжените сили на Украйна, само че ръководи служащите си и от време на време прави поправки от разстояние благодарение на профилиран програмен продукт.

„ Имаме проблеми в живота си и можем да ги отстраним, без значение дали става въпрос за батерия или за пълномащабно настъпление “, споделя Малаховски. „ Електрически коли, батериите на електрическите коли – това въобще не е проблем “.

Батерията на електрическия автомобил е формирана от хиляди обособени кафези, които съхраняват и освобождават сила. Понякога, споделя Малаховски, той и сътрудниците му разглобяват огромните акумулаторни блокове на електрическите автомобили, които са развалени до неразбираемост, и употребяват клетките за зареждане на електрически скутери или даже безпилотни летателни апарати за военни цели. Той споделя, че по принцип по-голямата част от електрическите автомобили на Tesla по украинските пътища са претърпели произшествия в Северна Америка.

Войната от време на време даже е подтикнала бизнеса с възкресяването на електрическите автомобили в Украйна, като е повишила цените на бензина и дизела и е направила електрическите транспортни средства по-привлекателни за водачите. Според Володимир Иванов, началник на връзките в Nissan Motor Ukraine, Украйна разполага с социална мрежа от към 11 000 зарядни устройства – това е повече от щата Ню Йорк и два пъти повече от прилежаща Полша. От 2018 година държавното управление на Украйна отстрани множеството налози и мита върху вноса на използвани електрически транспортни средства. В Съединени американски щати електрическите транспортни средства нормално са скъпи, а междинният лидер на електрически автомобил към момента е мъж с високи приходи, нормално притежател на хубаво жилище. Северноамериканските произшествия, тласъците за електрически автомобили в Украйна и относително ниските цени на електрическата енергия сътвориха една доста по-различна картина.

„ Тук има една смешка, че всички небогати хора карат електрически коли, а всички богати – бензинови “, споделя Малаховски. „ Tesla е известен автомобил за елементарните хора, тъй като е доста на ниска цена за поддръжка “.

Това е относително скорошно развиване, споделя Ханс Ерик Мелин, началник на основаната във Англия консултантска компания Circular Energy Storage, която следи интернационалните потоци на използвани електрически автомобили и акумулатори. Той стартира да следи по-внимателно украинския пазар преди няколко години, откакто вижда, че в уеб страниците за търгове има повече разгласи за Nissan Leaf, изписани на украински език, в сравнение с британски. По това време Leaf, пионер измежду електрическите автомобили, беше единственият, който съществуваше задоволително дълго, с цел да развие здрав пазар на използвани коли. С течение на времето електрическият парк на Украйна се разраства, с цел да обхване цялата гама от електрически коли, продавани по света, в това число Tesla, защото от ден на ден коли се движат по пътищата и остаряват или попадат в произшествия.

Мелин е подозирал, че взривът на електрическите автомобили в Украйна ще завърши с войната. „ Напълно грешах„, споделя той. До това лято автопаркът от електрически автомобили в Украйна се е удвоил от юли 2021 година до 64 312 броя, съгласно данни, събрани от Института за проучване на автомобилния пазар, украинска изследователска и застъпническа група.

Когато бензинът не е вид

Роман Тишченко, 25-годишен ИТ служащ, който живее в Киев, взема решение през септември предходната година, че му е писнало от сметките за бензин на джипа му, които възлизат на над 400 $ месечно. Приятелите му са закупили използвани, развалени електрически коли от уеб уебсайт за онлайн търгове, наименуван Copart, основан в Съединени американски щати обществен търговец на коли с 200 пункта по целия свят. Той влезнал в уеб страницата и похарчил 24 000 $ за сива Tesla Model Y от 2021 година, която била получила стабилен удар откъм страната на пасажера в Далас, Тексас. Бронята ѝ била съвсем изцяло отцепена, капакът ѝ бил с тента, а някои от въздушните възглавници се били задействали.

Този тексаски Model Y евентуално е бил разгласен за тотално погубен от застрахователя. Оттам евентуално е отишъл на търг за разкомплектоване в Съединени американски щати, където лицензирани експортьори, сервизи за разкомплектоване и сервизи са се пробвали да схванат какви пари могат да изстискат от злополуката. Победителят, а може би и самият осигурител, е оповестил автомобила в Copart, който го е направил наличен за всеки по света, който е желал да получи смачкана Tesla и е бил подготвен да заплати за доставката.

Ако Тищенко не беше докарал самичък тексаската Tesla в Украйна, имаше огромен късмет тя да бъде изпратена там от някой, който професионално придвижва коли в страни като Украйна. Тези експортьори търсят трошки, които евентуално костват повече от цената им за скрап, само че задоволително малко, с цел да няма смисъл от безценен ремонт и препродажба в Съединени американски щати. Някои изпращат колите непосредствено на украинските сервизи и заплащат за ремонта, до момента в който други внасят развалени коли и ги пререгистрират за продажба на украински купувачи, които могат да се оправят сами.

На един развален северноамерикански автомобил са нужни сред един и пет месеца, с цел да доближи до близкото пристанище. Преди войната авариралите коли се насочваха към украинското пристанище Одеса на Черно море. След нахлуването на Русия през 2022 година те влизат през Клайпеда в Литва на Балтийско море или Копер в Словения на Адриатическо море и се докарват до Украйна с камиони. Сервиз като този на Малаховски може да поправи една Tesla за интервал сред една седмица и една година, според от повредата.

Тишченко провежда изпращането на своя Model Y до локален сервиз в Киев, където той идва през февруари 2023 година, пет месеца откакто натиска бутона „ Купи “ онлайн. На всеки няколко седмици техникът му изпращал видеоклипове от настоящото възобновяване на електрическия автомобил и Тишченко се отбивал да го посети няколко пъти. До месец май той е платил на техника към 25 000 $ за работата му и е карал Model Y из Киев.

Два месеца по-късно батерията се изтощила и Тишченко похарчил още 4 000 $, с цел да я размени – проява на рисковете при спасяването на електрически автомобили. Все отново той е удовлетворен от метода, по който се е получило, и в този момент заплаща единствено от 10 до 100 $ на месец за зареждане на автомобила си, според от това дали зарежда вкъщи или на публични станции.

Край на първа част. Във втората част ще се спрем на това, по какъв метод американските застрахователи без да желаят оказват помощ на авариралите електрически автомобили да се озоват в различен континент и по-конкретно, в Източна Европа.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР