Орхидеите са известни с това, че трудно се отглеждат и

...
Орхидеите са известни с това, че трудно се отглеждат и
Коментари Харесай

Как да се грижим за орхидея, за да вирее години наред

Орхидеите са известни с това, че мъчно се отглеждат и изискват непрекъснати и специфични грижи, изключително спрямо останалите стайни растения. Но грижите си костват - поради дълготрайността на зашеметяващите им красиви цветове.
 Усещат ли растенията, когато ги допираме
Усещат ли растенията, когато ги допираме

Като живи същества са

Всъщност има един главен миг в грижата за орхидеята - просто ѝ е нужно повече внимание. Защото, в последна сметка, растенията са живи и потребностите им се трансформират с климата и със сезоните. Но в случай че просто се придържаме към непоколебим график за поливане или грижи, ще се окаже, че той не е задоволителен. Затова би трябвало да се научим да виждаме изменящите се потребности на орхидеята.

Цъфтящи приблизително два пъти годишно в продължение на 30 до 45 дни, цветовете на орхидеите са едни от най-красивите в света на цветята. Съществуват повече от 28 000 разновидности на растението. Те се класифицират като епифити, което значи, че не порастват в пръст, а се закачат за кората на дърветата. В взаимозависимост от типа на орхидеята растението може да живее години, даже десетилетия, макар че не цъфти непрекъснато.
 Снимка 624029

Слънчева светлина

За да реализира оптимален напредък, орхидеята би трябвало да е сложена покрай прозорец, извърнат на юг, изток или запад, за да се обезпечи задоволително мощна, само че непряка слънчева светлина през по-голямата част от деня.

Вода

Орхидеите би трябвало да се поливат приблизително един път седмично. Нуждаят се от доста малко вода. Някои даже заменят водата с кубче лед, което се оставя в основата на, до момента в който се разтопи. Това осигурява непрекъснат поток вода, който няма да претрупа деликатната коренова система.
 Снимка 624030

Подрязване

След привършване на цикъла на разцвет е нужно да се подрежат цъфтящите шипове - дребното стъбълце, на което е израснал цветът, с цел да се приготви по този начин орхидеята за сполучлив идващ цикъл. С помощта на градинарска ножица просто отрязваме остарелия разцъфтял връх допустимо най-близо до основата.

Корени

Корените на орхидеите не се разклоняват по обичайния метод, сходно на другите растения. Те не са и в присъщия кафяв цвят. Здравите корени на орхидеите са със светлозелени, от време на време съвсем бели, и са твърди на пипане. Склонни да се увиват по периметъра на саксията, в която са засадени.
 Стайните растения и какъв брой ефикасни са и против най-вредните замърсители на въздуха
Как цветята у дома ни защищават от рак

Страхотна причина да си купим още някое

Температура и мокрота

Като тропически растения орхидеите виреят при температура сред 10 и 26°C. Любители са на влагата и се усещат най-добре при мокрота над 50%. Затова може да използваме овлажнител в помещението или пък да вземем самата орхидея със себе си в банята, до момента в който се къпем - и по този начин ще ѝ осигурим нужната пара, поучават от House Beautiful.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР