Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) обяви днес резултатите

...
Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) обяви днес резултатите
Коментари Харесай

PISA: Половината българчета са неграмотни

Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) разгласи през днешния ден резултатите от Програмата за интернационално оценяване на учениците PISA 2022.

Резултатите на българските възпитаници са извънредно ниски и в трите области на проучването - четивна просветеност, математика и естествени науки. 53 % от 15-годишните не са достигнали базисното ниво на умения по четивна просветеност, съгласно PISA, което ги прави функционално необразовани. По математика съответният дял е 54 %, а по естествени науки - 48 %, оповестява " Заедно в час ".

" Половината от българските възпитаници нямат умения, като аналитично и критическо мислене, правене на логичен взаимовръзки, четене с схващане, осмисляне на събития, аргументиране, решение на ежедневни проблеми. България е измежду страните с най-големи просветителни неравенства в света - достиженията на учениците зависят от финансовото положение на родителите им, от мястото, където живеят, от типа на учебното заведение, в което учат. Тези заключения ги чуваме на всеки три години от 2001-ва насам при излизането на резултатите от Програмата за интернационално оценяване на учениците на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) - PISA ", акцентират от " Заедно в час ".

" Резултатите от проучването PISA 2022, които излязоха през днешния ден, са още по-тревожни и едни от най-ниските, откогато България взе участие в програмата на Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Делът на функционално необразованите 15-годишни възпитаници в областите четивна просветеност и математика към този момент надвишава 50 %. Когато след три години тези възпитаници излязат на пазара на труда, те няма да могат да се осъществят в мощно конкурентната среда, в която диктуват разпоредбите на новите технологии. Няма да могат да се съревновават с връстниците си от Европейски Съюз - България е на последно място измежду страните в съюза по математика и на предпоследно по четивна просветеност, и естествени науки (преди Кипър). А учениците от страните, които заемат челните места в цялата ранглиста на PISA - източноазиатските страни, Естония, Швейцария, Канада, Нидерландия, Ирландия и други, са с цели образователни години по-напред в уменията си от българските 15-годишни ", прибавят от " Заедно в час ".

" България има и доста дребен дял възпитаници, които стигат до най-високите равнища на умения - единствено 2 % по четивна просветеност, 3 % по математика и 1 % по естествени науки. През 2022 година се утежняват резултатите, в това число на най-добре представящите се български младежи, което демонстрира, че когато една просветителна система не е ефикасна, това се отразява на всички възпитаници ", регистрират от " Заедно в час ".

Изследването на PISA демонстрира, че сегашните 15-годишни към този момент са с една образователна година по-назад от 15-годишните през 2012 година

Държавите и районите с най-високи резултати по математика в PISA 2022 са Сингапур с 574 точки, Макао, Китай с 552 точки, Китайски Тайпе с 547 точки, Хонконг, Китай с 540 точки, Япония с 536 точки, Корея с 527 точки и Естония с 510 точки, регистрират от Министерството на образованието.

Държавите, за които може да се одобри, че са с идентичен на България междинен резултат по математика в PISA 2022 са: Монголия, Кипър, Молдова, Катар, Чили. Средният резултат на българските възпитаници по математика е 417 точки.

Средният резултат на учениците в България е по-нисък от междинното за Организацията за икономическо сътрудничество и раз и в трите оценени области - математика, четене и естествени науки.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР