Организацията за даряване на кръв е добра, но е много

...
Организацията за даряване на кръв е добра, но е много
Коментари Харесай

Д-р Ненков и адв. Петрова: Не бива да се плаща за даряване на орган, какъвто е и кръвта

Организацията за даряване на кръв е добра, само че е доста неприятно разказана. Никога от даряване на кръв няма да получиш анемия или да се заразиш с нещо. Това сподели пред Българска национална телевизия анестезиологът доктор Мирослав Ненков. Той разяснява случая с подбирала и привличала донори на кръв.

Припомняме, че сумата за банка кръв е варирала сред 300 и 600 лв. съгласно кръвния резус фактор.

„ Ако има предпочитание, целият развой на кръводаряването може да бъде ръководен вярно и няма да има черен пазар. Защо няма предпочитание е доста добър въпрос, на който не мога да отговоря. Моята доктрина е, че хората, които ръководят и опазването на здравето, и страната, по див ориенталски модел, когато имат здравословен проблем, подвигат телефона на някой шеф на болница и вуйна Станойка от Дивдядово, Чепърленско е докарана с кола за спешна помощ в София. Така този, който подвига телефона, остава с усещане, че нашата система работи съвършено. Това е дълбочината на проблемите ни, както и с кръвта “, сподели още доктор Ненков.

По думите му нещо, което е рядко, е скъпо, само че кръвта е орган, каквито са и бъбреците. „ Не може да се овъзмедява с пари даряването на орган. По-скоро е належащо да се усилят тласъците с възстановителни пакети и още някой ден отпуска. Когато има акция за съответен човек, има доста доброволни донори. Може би в случай че се знае къде отива тази кръв, ще има и повече искащи да дарят “, сподели още доктор Ненков.

„ Нужна е добра осведомителна акция, с цел да може обществото да оцени този човечен акт. Кръвта е нещо скъпо и не може да й сложим цена “, сподели и юристът по здравно право доктор Мария Петрова. Тя съобщи, че втората стъпка е смяна в Закона за кръвта и кръвните артикули, защото има разминаване сред Закона и Стандарта по трансфузионна хематология.

„ И третият проблем е, че тласъкът, който хората получават на черния пазар, е в пъти по-голям от този, който получават от страната. Или на кръводарителите да се вършат цялостни проучвания, когато дарят. Категорично не трябва да се овъзмездява финансово този дарителски акт. Трябва и да се знае къде тъкмо отива дарената кръв, тъй като никой не дава гаранция, че като се подари кръв за Иван да вземем за пример, тя ще отиде тъкмо за Иван “, сподели доктор Петрова.

Началникът поделение „ Трансфузионна хематология “ към УМБАЛ „ Канев “ доктор Биляна Цветанова съобщи пред Българска национална телевизия по-рано, че е имало доста недоволства от жители за лица, които оферират кръв против възнаграждение. „ В писмена форма пред две управления съм молила да бъде назначена защита на входа, която да попречва, само че се оказа, че дворът на болничното заведение е публично място и всеки може да е там. Това въздейства отрицателно върху имиджа на болничното заведение, на отделението и на хората, които работим тук “, сподели тя.

Според доктор Цветанова обаче до момента в който има поименно кръводаряване, ще има и предпоставки за платени кръводарители.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР