Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество е основана през 1992 г.

...
Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество е основана през 1992 г.
Коментари Харесай

Украйна за първи път претендира за поста на генерален секретар на ОЧИС

Организацията за Черноморско икономическо съдействие е учредена през 1992 година в Истанбул, като главната ѝ цел е да развива взаимноизгодно икономическо съдействие и търговия в района. В състава на организацията влизат 12 страни: Азербайджан, Албания, България, Армения, Гърция, Грузия, Молдова, Русия, Румъния, Сърбия, Турция и Украйна.

Следващата година ще завърши вторият мандат на генералния секретар на ОЧИС, гъркът Майкъл Христидес. За първи път в историята на организацията Украйна номинира собствен претендент – заместник-министър на външните работи на Украйна Васил Боднар. Ukrinform.ua беседва с него.

- Г-н Боднар, вие бяхте представител на Украйна в ОЧИС (2015-2017 гг.), в този момент сте претендент за длъжността общоприет секретар на тази организация. Моля, разкажете ни за какво това съставлява интерес за нашата страна?

- Стремим се да насърчаваме градивни промени в района, по-специално в стопански проект, което е изключително значимо в подтекста на пандемията на ковид. В нашата страна ползата към ОЧИС е много невисок. Сега е значимо да се съсредоточим върху реализирането на стопански планове, което от своя страна ще спомогне за понижаване на степента на напрежение и ще разреши да се построи уместно съдействие сред страните от Черноморския басейн.

Днес механизмите на ОЧИС не се употребяват изцяло заради съществуващите разлики, спорове и политизиране в района. ОЧИС е много политически конфликтна: има дванадесет страни и шест спора. Нашата самодейност е да намерим общи допирни точки, най-малко за множеството страни, в непротиворечиви посоки на съдействие, учредени на общи ползи и правила на интернационалното право.

- Споменахте за шест спора. И в множеството от тях агресорът е Русия, с която сме във война. Къде е платформата или обособените планове в Черноморския район, където въобще можем по някакъв метод да сътрудничим с Русия?

- Не бих приказвал за съдействие с Русия и като цяло за нейния интерес към икономическото развиване на нашия район. Ярко доказателство за това е нападателната политика на Руската федерация, окупацията и милитаризацията на Крим и Абхазия, продължаването на войната в Донбас и непрекъснатото дрънчене с оръжия. Дори претендент за общоприет секретар от Русия е някогашен дълготраен дипломат във Венецуела. За Черноморския район - експерт по Латинска Америка! Изобщо не смятам този претендент за съперник.

Има доста по-силен претендент от Румъния – някогашният външен министър. Мисля, че с него ще имаме почтено съревнование за хрумвания, които могат да обединят района в стопански проект.

Разбира се, няма да можем да разгадаем всичко едновременно, да изградим мостове, които да създадат допустимо избягването на разногласия, само че в случай че стартираме да търсим нови области на районно съдействие, това ще бъде от изгода за всички или най-малко за множеството държави-членки.

Не става дума за това, че ще си сътрудничим с Русия в ОЧИС, става въпрос за реализирането на планове, които ще бъдат неконфликтни за множеството членове на организацията. Ако от 12 членове единствено Русия ще блокира сходни начинания, то тогава това ще бъде нейна отговорност.

Излизаме с позитивен дневен ред по този въпрос и го предлагаме на сътрудниците от ОЧИС. Считам този метод за градивен.

- В същото време Русия постоянно прави завоалирани опити да легализира окупираните територии на такива интернационалните платформи. Вероятно активизирането на дейностите на ОЧИС, да вземем за пример в региона на туризма или отбраната на историческото завещание на Черноморския район, за следващ път ще бъде употребявано за узаконяване на окупацията на Крим. Има ли ОЧИС механизми за отбрана против това?

ХИБРИДНИ ОПИТИ ЗА ЛЕГАЛИЗАЦИЯ

НА РУСКАТА ОКУПАЦИЯ

НЕ СА БИЛИ УСПЕШНИ И НЯМА ДА БЪДАТ.

- Първо и най-важно нещо е, че Крим е краткотрайно окупирана територия на Украйна и това е прието на равнище на интернационалните организации, на първо място на Организация на обединените нации. Това е в сходство с правилото на интернационалното право за териториалната целокупност на страната. В случая с ОЧИС окупираните територии на Крим и Абхазия не влизат в орбитата на активността на организацията, защото не могат да бъдат участници в икономическата интеграция според интернационалното право. Агресията на Русия докара до окупация на териториите на суверенни страни и фактическо преустановяване на интензивността на бизнеса. Хибридни опити за узаконяване на тази окупация не са били сполучливи, няма и да бъдат. В ОЧИС в никакъв случай не е имало представители на окупираните територии. И няма да ги има, защото нито организацията, нито по-голямата част от страните членки няма да се съгласят на това. Тъкмо противоположното, опитите на Русия да легализира окупацията водят единствено до по-нататъшно напрежение и борба.

- Длъжността, за която претендирате, два поредни мандата заема представител на Гърция. През този интервал беше неведнъж подчертавано, че ОЧИС не е политическа организация и по-специално не може да реагира на окупацията на Крим. Вие споменахте за политически разлики в ОЧИС. Става въпрос за несъгласия или търсене на компромис?

- Имаме задоволително платформи за политическа борба на Руската федерация. Това са интернационалните организации за сигурност и политически организации: Организация на обединените нации, ОССЕ, Съветът на Европа. Това е и специфичен трак за договаряния с Руската федерация – минската платформа Тристранна контактна група. Това е региона, в която пазиме териториалната си целокупност и самостоятелност.

ОЧИС има напълно други задания. Разбира се, на нея повлияват политическите процеси, само че тук можем да създадем повече, като изместим акцента върху стопанската система. В последна сметка точно политическите несъгласия затварят опциите за развиване на целия район.

НАШАТА ПОЗИЦИЯ съдебна експертиза ОСНОВАВА НА НАМИРАНЕТО НА НАЧИНИ ЗА РАЗВИТИЕ НА РЕГИОНА,

А НЕ НА ЗАСИЛВАНЕ НА КОНФРОНТАЦИЯТА

Поради съветската експанзия Черноморският район стана извънредно под напрежение от военно-политическа позиция. Продължаваме да се борим и няма да отстъпим от позициите си. Но е належащо да се изградят градивни връзки с други сътрудници, да се търсят нови благоприятни условия, изключително като се вземе поради въздействието на епидемиологичната обстановка. Този метод ще помогне за понижаване на напрежението, ще спомогне за по-ефективно осъществяване на икономическия капацитет на Украйна и ще ускори връзките в района. Нашата позиция се основава на намирането на способи за развиване на района, а не за усилване на борбата.

- Какви визии и подходи сте обрисували за тази служба при положение на победа?

- С моите сътрудници към този момент създадохме идея за развиване на организацията, където акцентираме на развиването на бизнес бранша. Традиционно сме привикнали, изключително в постсъветските страни, държавното управление да диктува на бизнеса какво да прави и по какъв начин да го прави. В актуалните условия, изключително в изискванията на пандемия, е назад би трябвало да преглеждаме потребностите на бизнеса и да оказваме помощ за реализирането на неговите цели. Ако през днешния ден не предприемем нищо за развиването и помощта на бизнеса, тогава нашите срещи, работни групи, срещи на върха са оскъдни и всичко това остава на хартия. Най-важното е, че предлагаме обновяване на районната бизнес интензивност въз основата на ОЧИС.

Това е безусловно в сходство с целите на нашата страна – дружно със отбраната на териториалната целокупност, ние разпространяваме нашия експорт, насърчаваме бизнеса, привличаме вложения. Подобен метод би трябвало да се приложи в ОЧИС, като акцентът да се сложи върху подпомагането на бизнеса в района, опцията да се осъществя своя капацитет за експорт, да генерират по-големи облаги, да се употребява тази организация в своя изгода, с цел да ставаме по-активни играчи в районен мащаб.

Пандемията на ковид, дружно с негативното икономическо влияние, способства за по-бързата интеграция на цифровите технологии в индустриалните и битовите процеси. В тази връзка изключително значение придобива въвеждането на модерни технологии в активността на ОЧИС за ефикасен продан на информация, основаване на нови цифрови платформи като електронна търговия или съответни логистични платформи.

Това доста уголемява спектъра за съдействие, защото ІТ-секторът в организацията въобще не е развъртян, до момента в който Украйна и други страни-членки имат в тази област сериозен вътрешен капацитет – от дигитализацията на сферите на публичния живот до основаване на районни или интернационалните платформи за подкрепяне на бизнеса, частния бранш, елементарните жители, опростяванете на транспортните връзки, митническите и граничните процедури и други Насърчаването на концепцията за цифровизация в границите на ОЧИС може да бъде един от моторите на по-нататъшното съдействие сред страните-членки в организацията.

Друго перспективно направление е различната енергетика и реализирането на планове, употребяващи водород, което ще разреши въобще да се промени структурата на енергийния пазар и да се отбрани екологията в района. В този подтекст си коства да се подчертае и такава нова област на съдействие като „ синята стопанска система “. Става въпрос за развиването на морската стопанска система: морски връзки, пристанища, потребление на водни запаси за стопански напредък, като в същото време се резервира морската екосистема.

Черноморският район е един от най-старите в света, има висока туристическа интензивност, тъй че отбраната на историческото завещание и развиването на туризма са не по-малко значими. Преди началото на съветската експанзия против Украйна имахме много амбициозни проекти да организираме круизни направления, гастротуризъм и да създадем удобни условия за пътешестване (опростяване на изискванията за секване на границите, визова политика). Били са подхванати и на практика стъпки. Например с Турция и Грузия към този момент въведохме опция да пътуваме с вътрешни ID- карти.

Като цяло има доста хрумвания, ние ще се конкурираме с други претенденти, тъй че нашите хрумвания да победят.

- Моля, разкажете ни повече за особеностите на състава и структурата на ОЧИС.

- Основният непрекъснат орган на ОЧИС е Съветът на външните министри на страните-членки. Заседанията на Съвета се организират два пъти годишно след края на шестмесечното председателство на съответна страна. По време на председателството министърът на външните работи на страната става сегашен ръководител на ОЧИС. От 1 януари до 31 декември 2020 година организацията се управлява от Румъния. Периодът на нейното председателството бе продължен за още шест месеца по отношение на пандемията COVID-19.

Постоянният интернационален секретариат на организацията се намира в Истанбул и се управлява от генералния секретар. Институциите, свързани с ОЧИС, са Парламентарната асамблея, Черноморската банка за търговия и развиване, Бизнес съветът и Международният център за черноморски проучвания.

Както виждаме, ОЧИС е организация със мощни благоприятни условия, със лична банка, парламентарна асамблея и организации, занимаващи се с неправителствения бранш.

В същото време в този момент всички тези структури са ненапълно дисбалансирани. Това не е рецензия от моя страна: както се е получавало, по този начин са правили. Но в случай че синергизираме дейностите на всички органи, това ще се усети във всяка една от страните. ОЧИС е мощен набор от принадлежности, които би трябвало да бъде измамен под общ знаменател, рестартиран, с цел да проработят по-ефективно и да даде на практика резултат.

ОЧИС работи в тясно съдействие с Европейски Съюз, защото се състои от три страни членки на Европейски Съюз, три страни кандидатки, три страни със съглашения за асоцииране и една страна – Армения, която е член на Източното партньорство. Само Русия е настрани от това.

- Вече споменахте претенденти от няколко страни. Кой различен ще кандидатства? Какъв е салдото на силите?

- Освен Украйна, Румъния и Русия, Гърция номинира своя претендент. Ние първи обявихме желанията си. Рано е да приказваме за нашите шансове и благоприятни условия да заемем тази служба. Засега имам визити в страните от ОЧИС: организирам публични срещи, представям нашата визия за развиването на организацията и се пробвам да печеля поддръжка. Искам да се въздържа от прогнози, тъй като съревнование си е съревнование.

- Кога ще се организира гласуването и каква е процедурата?

- Обсъждането на тематиката ще се организира в средата на октомври, след провеждането на съвещанието на комитетите на висшите длъжностни лица. Въпросът на изборите на нов общоприет секретар към този момент е комплициран в плана на дневния ред. Очакваме, че гласуването може да се организира през декември, когато завършва румънското председателство. Ако не може да се реализира само решение, процесът може да се проточи доникъде на идната година. Формално длъжността става вакантна от 1 юли 2021 година, а мандатът е три години.

Гласуването обичайно се организира на съвещание на Комитета на висшите длъжностни лица, а резултатите от него се утвърждават на съвещанието на Съвета на министрите на външните работи.

Като цяло интернационалните организации са склонни към консенсус, в това число във връзка с длъжностите. Такива решения от време на време се вземат посредством съглашения на страни или посредством авансово гласоподаване. Този развой е много комплициран и непредсказуем.

- Колко коства на Украйна присъединяване в ОЧИС всяка година?

- Държавите-членки на ОЧИС са разграничени на три групи във връзка с вноски в организацията. До 2014 година Украйна беше в първата група – плащаше 240 хиляди евро, от 2015 година преминахме към втората група, което беше обективно обвързвано с последствията от съветската експанзия и икономическо развиване, и плащаме 125 хиляди евро годишно. Това е дребен размер на финансиране спрямо това, което харчим за други интернационалните организации.

- Кой към този момент е оглавявал ОЧИС?

- Някога Постоянният интернационален секретариат на ОЧИС се е оглавявал от представители на Русия, Молдова, Грузия и няколко пъти Гърция. Украйна е една от основните страни на Черноморие, само че в никакъв случай нашият представител не е бил отпред на ОЧИС и в този момент заявяваме упоритостите си. Това дава отговор на нашите национални ползи и ще служи на ползите на района.

Олга Будник, Анкара
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР