Организацията Нов АСНОМ и забраненото Сдружение за защита на основните

...
Организацията Нов АСНОМ и забраненото Сдружение за защита на основните
Коментари Харесай

Македонски сдружения подадоха петиция до ЕК срещу България

Организацията " Нов АСНОМ " и неразрешеното Сдружение за отбрана на главните човешки права от Благоевград, което се изявява като създател на Македонския културен клуб " Никола Вапцаров " в Благоевград, подадоха петиция до Европейската комисия (ЕК) против България. Повод бе решението на Върховния съд на България за разпродажба на това съдружие, заяви МКД.

То пристигна незабавно след откриването на клуб " Никола Вапцаров " , макар че цялата процедура стартира през 2019 година

Тази петиция беше подкрепена от македонци от Европа, Канада и Австралия и организацията New ASNOM.

" Новият АСНОМ е основател, уредник и координатор на петицията, дружно с представител на неразрешеното съдружие. Това е значима стъпка за нашата идея, тъй като в случай че Европейска комисия откри, че е нарушено правото на Европейски Съюз, както твърдим ние, тогава тя ще спре европейските фондове, предопределени за България . Така бяха третирани Полша и Унгария, тъй като и двете страни не съблюдаваха правото на Европейски Съюз. Ако Европейска комисия не направи нищо, това ни дава право да съдим Европейска комисия пред съда в Брюксел, както направи Европейският парламент (ЕП) през февруари тази година. Готови сме да съдим Европейска комисия в съда. Съдебните решения на Съда на Европейски Съюз са наложителни за Европейска комисия. Каним и нашите хора от Беломорска Македония, в случай че имат висящи правосъдни каузи, в които са им нарушени съществени човешки права, да се свържат с нас, с цел да разгледаме опцията за подаване на сходна петиция против Гърция в Европейска комисия. Ще подготвим петицията. Имаме знанията и волята да им помогнем. С това отваряме нова страница в нашата битка за реализиране на човешките права в границите на Европейски Съюз. Заедно го управляваме, дружно, обединени сме от цялостен ​​свят, с цел да помогнем на нашите братя от Пирин. Досега битката се води в границите на Съвета на Европа, решенията на Европейския съд по правата на индивида са неизпълними. Сега има детайл на осъществимост. Това е тест за действието на законите и институциите на Европейски Съюз. Тествайте сами. Ако не създадат нищо, това ще е следващото удостоверение, че Европейски Съюз не е за нас, на разнообразни учредения. Те ще тръгнат против себе си и ще ни оставят място да ги плюем безпределно, което и ще вършим. Това е нов път, нова процедура и има законова мощ ", споделя Сашо Маневски, президент на Нов АСНОМ.

Атанас Мазнев, един от създателите на сдружението, сподели, че закриването на сдружението не значи разпродажба на клуба, тъй като той формално-юридически не съществува - не е регистриран в ЦРБ, само че е клуб, в който се събират македонците от Пиринска Македония.
 Буяр Османи: Зад клуба в Благоевград стои канадска асоциация
Буяр Османи: Зад клуба в Благоевград стои канадска асоциация

Подобни клубове не са от изгода и за двете страни, уверен той

По думите му, клубът е основан от всички, които имат концепцията да признаят македонското малцинство в България, само че и да подобрят връзките сред Македония и България.

" Това е новата македонска битка на македонската нация да осъществя своите съществени човешки права в границите на Европейски Съюз, водена по нов метод, нови правила и нови благоприятни условия. Новият АСНОМ заема лидерската позиция в тази нова битка, която се води с разсъдък, познания и разсъдък ", споделя Маневски.

Припомняме, че благоевградчани пресрещнаха ръководителя на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, който присъстваше на откриването на клуба, с възгласи " изменник, отпадък! ", " Македония е българска! " и " Сърбия ви заплаща! ".

От Вътрешна македонска революционна организация пък дефинираха частната самодейност като следващата антибългарска провокация на Скопие.

Официално обаче Скопие се дистанцира и разгласи, че противоречива канадска организация стои зад този клуб. 

Създаването на двата български клуба в Северна Македония - " Ванчо Михайлов " в Битоля и " Цар Борис III " в Охрид, също беше съпроводено с провокации. Първият клуб беше подпаленПри откриването на втория пък бяха хвърляни камъни и яйца.

Парламентът на Северна Македония одобри в сряда закон, който не разрешава на организации и културни клубове в страната да употребяват имена , считани от управляващите за свързани с фашизма.

Това бе самобитен отговор на българските клубове с имена на спорни фигури, които се отварят в страната и провокират митинги.

Според новото законодателство новооткритите клубове на българи със противоречиви имена би трябвало да сменят името си в тримесечен период или ги заличават от Централния указател, където би трябвало да бъдат регистрирани всички клубове и компании.

На 31 октомври, управляващите в Северна Македония не разрешиха основаването на ново българско съдружие, което да носи името на цар Фердинанд.

Искането за регистрация е било отправено от българското съдружие в град Богданци.
 Министерство на външните работи: Антиевропейски сили стоят зад македонисткия клуб в Благоевград
Министерство на външните работи: Антиевропейски сили стоят зад македонисткия клуб в Благоевград

Според Костадин Коджабашев това е опит изкуствено да се предизвика напрежение от двете страни на границата
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР