Организацията на временен изнесен специализиран кабинет за имунизации срещу COVID-19

...
Организацията на временен изнесен специализиран кабинет за имунизации срещу COVID-19
Коментари Харесай

Първият изнесен кабинет за имунизации срещу COVID-19 вече е готов

Организацията на краткотраен изнесен профилиран кабинет за имунизации против COVID-19 в столицата е направена на задоволително високо равнище. Това разяснява здравният министър откакто ревизира на място по какъв начин работи кабинетът пред постройката на РЗИ-София.

Тук ще се организира имунизацията по организационния проект, който беше препоръчан през вчерашния ден на срещата с шестимата шефове на РЗИ-та от доктор Данчо Пенчев, началник на РЗИ-София. Алгоритъмът на така наречен пътна карта на имунизационния развой включва логистиката и организацията на кабинетите за имунизация.

" Ваксината е доброволна и безвъзмездна. Гражданите могат да се осведомят от електронните табла, има къде да седнат, тук са имунизационните кабинети. На място ще има две коли за спешна помощ. Организацията в столицата е направена на задоволително високо равнище ", сподели министърът на здравопазването проф. Костадин Ангелов.

Първа фаза ще стартира с имунизация на лекари, медицински сестри, санитари, медицински личен състав в лечебните заведения. Желаещите към сегашния миг от работещите на първа линия са към 33%, напомни министърът. Но в някои лечебни заведения в страната не престават лекари, сестри и санитари да се подават информация, че желаят да се имунизират, тъй че цифрата ще се промени, добави той.

" В положението, в което се намираме с незадоволителна информация, която да характеризира всяка една ваксина, този % на лекари, които желаят да се имунизират, е естествен. Ангажимент на българското държавно управление е да направи организацията такава, че българските жители да получат цялата информация на понятен език ", добави още министърът.



При нужда от откриване на подобен вид вваксинационни центрове имаме подготвеност да разкрием още два такива на територията на София, добави проф. Ангелов.

Ще спомагаме на жителите да получат цялата информация за имунизациите. Към момента информацията, която имаме е, че има ваксини, които се слагат двукратно, има и такива, които се слагат еднократно. Все още няма къса характерност на продукта, която да е одобрена. До започване на имунизацията ще имаме отговор и къде ще се вписва, когато човек се е ваксинирал, изясни проф. Ангелов.

До края на тази седмица шефовете на шестте РЗИ-та, би трябвало да показват " пътна карта " на имунизациите в съответния район, с цел да може да стане ясно какви са спецификите на всяко едно място. Ако се постанова да бъдат основани имунизационни центрове, те ще бъдат основани в местата, в които това се изисква. Обикновено такива центрове се основават в огромни обитаеми места с огромен брой население, увери министърът.

Ангелов сподели още, че от началото на идната година шефовете на РЗИ-тата би трябвало да посочат точните места, където ще се прави имунизацията във всяко лечебните заведения. " Като това да бъде кабинет, който да дава отговор на всички условия за осъществяването на подобен вид имунизация ", изясни той.

София е подготвена за старта на имунизация, откакто имунизациите бъдат утвърдени. Ние създадохме подобаващата организация за нужната логистика, съобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

Предоставяме и 8 подкрепящи екипа, които да са разполагаем на РЗИ, с цел да им оказват помощ, когато стартират имунизациите, разясни градоначалникът.

Йорданка Фандъкова удостовери, че е подготвена да се имунизира. Желанието си да се ваксинира е заявил и брачният партньор ѝ, който е доктор, призна тя.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР