Организацията на търговците на ток се обяви срещу процедурата за

...
Организацията на търговците на ток се обяви срещу процедурата за
Коментари Харесай

Търговците на ток искат ясни правила за смяна на членовете на КЕВР

Организацията на търговците на ток се разгласи против процедурата за промяна на членовете на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) посредством чоп.

От Асоциация свободен енергиен пазар (АСЕП) упорстват за осъществяване на очевидна процедура, която да включи оценка на самостоятелната работа и принос на всеки комисар. Така съгласно търговците на ток ще подсигурява най-подготвените и експертни фрагменти да останат в състава на КЕВР с цялостен мандат.

Това би било малко допустимо, в случай че процедурно се освободят на инцидентен принцип посредством чоп, декларират от АСЕП, чийто ръководител на управителния съвет е Соня Николова-Кадиева.

Ето и цялата позиция на АСЕП, изпратена до енергийния министър Теменужка Петкова, до шефа на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев и до ръководителя на КЕВР Иван Иванов: 

В осъществяване на главния ни приоритет за установяването на постоянен, предвидим и изцяло либерализиран пазар на електрическа сила в България, Асоциация свободен енергиен пазар (АСЕП) показва следната кардинална позиция по отношение на възприетия метод за възобновяване на Комисия за енергийно и водно контролиране посредством провеждането на чоп:

Подкрепяме измененията в Закона за енергетиката от 2015 година, съгласно които членовете на КЕВР ще се избират от Народно заседание. Добра процедура е и подсигуряване на независимостта на Комисията посредством ротационен принцип за обновяването на членовете на всеки три години;

Въпреки преимуществата на новата процедура за избор на членове, не можем да се съгласим с § 41, алинея (1), който регламентира, че Комисията през първия мандат се обновява по чоп. Жребият е механизъм, условно предоставящ равнопоставеност, само че в същото време изземващ значими институционални пълномощия, които биха определили стимулиран избор, основаващ се на справедливи критерии;

АСЕП упорства за осъществяване на очевидна процедура, която да включи оценка на самостоятелната работа и принос на всеки комисар. Подобен разбор ще подсигурява най-подготвените и експертни фрагменти да останат в състава на КЕВР с цялостен мандат. Това би било малко допустимо, в случай че процедурно се освободят на инцидентен принцип посредством жребий;

Членовете на секторния регулатор са натоварени с отговорности по контрол и надзор на целия електроенергиен пазар (и не само), в това число пълномощия за установяване на нормативната рамка, а доста скоро и с проверяващи функционалности за злоупотреби и операции съгласно REMIT. Затова АСЕП упорства членовете да се обновяват напълно по справедливи критерии, гарантиращи експертния им потенциал и изключващи опцията за инцидентни феномени при избора на управление на националните регулаторни органи.

Асоциация свободен енергиен пазар се доверява на институционалната мощ и подготвеност на българските органи, по тази причина призоваваме всички значими решения в бранш енергетика да се взимат на база експертни разбори и оценки, а не да се дефинират посредством условни правила като осъществяване на чоп.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР