Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) запазва предпазливия си

...
Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) запазва предпазливия си
Коментари Харесай

ОПЕК запази очакванията си за търсенето на петрол през настоящата и идната година

Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) резервира внимателния си оптимизъм по отношение на основите на петролния пазар през 2024 година и упрекна " пресилените опасения ", свързани с търсенето, за скорошния спад на цените на черното злато. ОПЕК се придържа към релативно високата си прогноза за напредък на търсенето на нефт през идната година, заяви Ройтерс, базирайки се на заключенията от най-новия, финален за годината отчет на петролния алианс.

Прогнозите на ОПЕК сочат, че международното търсене на нефт ще нарасне с 2,46 милиона барела дневно през 2023 година, достигайки общо 102,11 милиона барела дневно, а през 2024 година се планува растеж с 2,25 милиона барела дневно. Същите равнища на напредък ОПЕК бе заложила и в отчета си за петролното търсене, оповестен през ноември.

По отношение на търсенето на недопечен нефт в Европа, ОПЕК планува то да бъде 13,41 милиона барела дневно през 2023 година, след което да се повиши до 13,47 милиона барела дневно през 2024 година И двете цифри обаче са под равнищата на ползване през 2022 година – 13,51 милиона барела дневно.

Според ОПЕК " фючърсите на суровия нефт претърпяха забележителен спад, белязан от тежки разпродажби на фона на мощно неустойчив пазар. Пазарната динамичност беше подхранвана от пресилени опасения по отношение на растежа на търсенето на нефт, което повлия отрицателно на пазарните настроения ".

 

ОПЕК предвижда по-силен растеж на търсенето на нефт през 2024 година спрямо други интернационалните организации като Международната организация по силата (МАЕ), макар че двете организации имат сходни оценки за търсенето през тази година.

В отчета се отбелязва още, че производството на нефт в страните от ОПЕК е намаляло през ноември.

В отчета на ОПЕК се показват и прогнози за световния стопански напредък през тази и идната година. За 2024 година организацията ревизира леко нагоре оценката си за стопански напредък – до 2,9 на 100, и резервира прогнозата си за 2024 година на 2,6 на 100, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР