Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) повиши прогнозите си

...
Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) повиши прогнозите си
Коментари Харесай

ОПЕК очаква засилване на световното търсене на петрол

Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) увеличи прогнозите си за международното ползване на нефт през 2018 година и алармира, че може да има по-ускорен развой на ребалансиране сред търсенето и предлагането на скъпата енергийна суровина.

В последния си месечен отчет, предвид на упованията за по-солиден международен стопански напредък следващата година от 3.7% по отношение на предходна прогноза 3,5%, ОПЕК към този момент залага на растеж с 1.51 млн. барела на ден на потреблението през 2018 година Октомврийската прогноза бе за нарастване на търсеното с към 1.38 млн. барела дневно.

Така международното ползване на нефт следващата година ще доближи 98.45 млн. барела дневно, сочат последните разбори.

В същото време ОПЕК регистрира намаляване на добивите си на нефт през октомври със 151 хиляди барела дневно до 32.59 млн. барела дневно (спад с 0.46% в границите на месец), което идва главно от редуциране на добивите в Ирак, Нигерия, Венецуела, Алжир и Иран. Това е знак за по-стриктно съблюдаване на съглашението за ограничение на производството, което в действие до края на март 2018 година, счита петролният картел

Той предвижда, че ще би трябвало да увеличи добивите си на нефт през идната година с 400 хиляди барела дневно до 33.4 млн. барела. Тъй като това е с към 670 хиляди барела на ден над производството на ОПЕК през третото тримесечие, световните стокови ресурси на скъпата суровина би трябвало да не престават да понижават и следващата година, в случай че ОПЕК и неговите съдружници, съблюдават съглашението за ограничение на добивите.

Междувременно петролните фючърси се търгуват близо до техните двегодишни върхове от началото на предходната седмица. Инвеститорите чакат, че на идната на 30 ноември среща във Виена ОПЕК и нейните сътрудници отвън картела като Русия ще се договорят за ново удължение с най-малко още 9 месеца (до края на 2018 година) на съглашението за редуциране с към 1,8 млн. барела дневно на произвеждане на недопечен нефт.

Фючърсите на американския лек недопечен нефт с доставка през декември се покачват с 0.26% до 56.81 $ за барел, до момента в който фючърсите на петрола вид Брент с доставка през януари - с 0.13% до 63.50 $ за барел. През предходната седмица петролните фючърси нарастнаха с над 2% в следствие и на терзания към политическата чистка в Саудитска Арабия, като на 6 ноември доближиха до най-високи равнища от средата на 2015 година насам - тези на американския недопечен нефт нарастнаха до 57.35 $ за барел, а на петрола вид Брент - до 64.27 $ за барел.

Шефът на съветската петролна компания " Лукойл " Вагит Алекперов обаче не чака цената на петрола вид Брент да доближи 70 $ за барел зо април, когато изтича спораземунието за ограничение на добива на петрол. Пред публицисти в коридорите на петролно-газовата конференция АДИПЕК (ADIPEC) в Абу Даби той съобщи, че чака цената ще бъде задоволително постоянна

Алекперов означи също по този начин, че няма потребност да се разисква авансово излизане от съглашението на фона на растящите котировки, съобщи съветската огенция ТАСС.

Според мен въпреки всичко би трябвало да се извърши съглашението, да бъде доведено до край - до 1 април, а по-късно да се стартира разискване, да се проучва, това което е направено, какъв е резултатът и какви задания ще си сложим в средносрочен проект, сподели той.

По думите му Министерството на енергетиката на Русия към момента не е обсъждало с съветски компании нито продължение, нито излизане от съглашението след приключването му.

Споразумението сред ОПЕК и 11 самостоятелни страни производителки, измежду които Русия, бе подписано в края на 2016 година, а през май 2017 година - удължено до края на март 2018 година. Целта на участниците в него е да бъдат понижени международните петролни ресурси.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР