Организацията на изборите върви по план, увериха от Централната избирателна

...
Организацията на изборите върви по план, увериха от Централната избирателна
Коментари Харесай

Манипулацията на вота е невъзможна, увериха от ЦИК

Организацията на изборите върви по проект, увериха от Централната изборна комисия на брифинг през днешния ден. Освен това от комисията разглобиха машина за гласоподаване, определена на случаен принцип, на съставните ѝ елементи, с цел да потвърдят, че операции са невъзможни.



Изборните секции в страната ще бъдат 11 845.



" Това не е окончателният брой на секционните изборни комисии, защото 48 часа преди изборния ден ще се разкрият такива секционни изборни комисии в обществени заведения, в места за задържане и така нататък Така че този брой ще претърпи смяна ", разяснява Росица Матева, представител на ЦИК.

В страната ще гласуваме на 9369 машини, като в 1105 секционни комисии ще има по две машини.





" Броят на машините отвън страната не е променян. Като имам предложение от министерството на външните работи в няколко секционни изборни комисии във Англия и Германия да бъдат сложени по една, надлежно по две устройства ", сподели още Росица Матева.

В наличието на министъра на електронното ръководство и експери, от ЦИК показаха съставните елементи на машината. Целта е повишение доверието в машинното гласоподаване, изясни ръководителят на ЦИК Камелия Нейкова.

От ЦИК увериха, че операция на резултата е невъзможна. Първо - мястото за хартия ще бъде запечатано с пломба.

" За всяко отваряне е планувана обособена пломба с самостоятелен номер ", сподели Росен Стоянов - основен специалист в Българския институт по метрология.



Отделението за флашките с резултатите от вота - наложително две на брой - също се запечатва с пломба и тя не се отваря до привършване на изборния ден.

" Чак след привършване на изборния ден, след разпечатване на финалния протокол от машината с резултатите от гласуването, тогава се отваря помещението, в което са двете флашпамети. Те се вземат от СИК, слагат се в два разнообразни плика. Единият от пликовете с едната флашпамет се отваря в изчислителния пункт в РИК, от него се извличат данните. А другият идва в ЦИК, с цел да могат да бъдат извлчечени в допълнение данни и да бъде направено съпоставяне ", изясни Росица Матева.

От ЦИК припомнят, че тази събота - 17 септември изтича срокът за подаване на заявки за гласоподаване по сегашен адрес както и за гласоподаване на гласоподаватели с увреждане с преносима секция.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР