Организацията на Фетхуллах Гюлен има клонове в чужди държави, включително

...
Организацията на Фетхуллах Гюлен има клонове в чужди държави, включително
Коментари Харесай

Гонят директорите на училищата на Гюлен у нас

„ Организацията на Фетхуллах Гюлен има клонове в непознати страни, в това число и в България. Нашите контакти с управляващите не престават и се водят диалози за премахване на управленията на учебните заведения, чието ръководство след това да се поеме от фондация в Турция ”, разгласи генералният консул на Турция в Пловдив Хюсейин Ергани. 
Още през лятото на предходната година  той заяви, че турските управляващи са дали на българската страна информацията, която имат за структури  на ФЕТО у нас, само че и тогава, и в този момент не се ангажира с посочването на съответни организации.

Ергани предизвести, че Гюлен има свои почитатели в 160 страни, с изключение на Турция. Към момента се знае за 800 учебни заведения и университети, към 100 общежития, над 1000 сдружения и други неправителствени организации, над 200 медии и над 500 компании в разнообразни краища на света. Предполагаемият общ капитал е сред 25 и 50 милиарда $.

„ България е една от страните, които най-добре ни схващат и поддържат в битката против тази организация-октопод ”, сподели Ергани. Той напомни, че тя демонстрира на света маската на благотворителността,  а зад нея тъмната страна работи посредством противозаконни способи, а когато не съумява, прибягва до брутални ходове като опита за прелом в Турция.  

Дипломатът изясни, че дълги години в родината му почитателите на Гюлен са проникнали във значими сфери като войската, образованието и сигурността. За задачата са били употребявани персоналният живот на хората и закани.
 Внедрените към този момент в системата изнасяли отговорите на състезанията за работа в държавната администрация, като по този начин осигурявали достъп на още почитатели в държавния уред. Хора на високи постове пък били набеждавани или заплашвани да изоставен, с цел да ги заемат последователи на Гюлен. По думите на Ергани, хора на проповедника, който сега е в Съединени американски щати, са били внедрени в правосъдната система и са произнасяли присъди по скалъпени обвинявания против висши военни, с цел да бъдат те отстранени.

Генералният консул на Турция цитира последните данни, съгласно които в момента  в южната ни съседка има 38 470 арестувани поради връзки с Фетхуллах Гюлен. Още 111 253 са били арестувани и разпитвани. 6541 са в редиците на армията, 8251 - във войската, 2433 - в правосъдната система.

След извършено следствие 35 495 души са освободени, само че остават под наблюдаване. От държавни постове са уволнени 135 356 чиновници, които нямат право повече да работят в държавни структури. Ергани цитира още числа от сводките - 27 755 учители, 3886 съди и прокурори, 3665 военни.
Отделно краткотрайно са отстранени от служба  85 000 чиновници, защото са разследвани за връзки с ФЕТО.  

Прочистването е оставило някои институции с 30-40% по-малко чиновници. „ По-добре да се работи с по-малко хора, в сравнение с с несъответствуващите, които не служат на директните си ръководители, а на други ползи ”, разяснява турският консул.  

Той добави, че все още е открита връзка с ФЕТО на 35 лечебни заведения, 1006 просветителни институции, 823 общежития, 223 центъра за курсове и образование, 123 фондации, 1025 сдружения, 15 вуза, 19 синдиката, 16 медии, 23 радиа, 45 вестника, 29 издателски къщи и 799 частни компании.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР