Организацията Чика“ (Qika“ – Момиче“) проведе днес акция пред сградата

...
Организацията Чика“ (Qika“ – Момиче“) проведе днес акция пред сградата
Коментари Харесай

Протестна демонстрация в Косово заради данъка върху дамските превръзки


Организацията „ Чика “ („ Qika “ – „ Момиче “) организира през днешния ден акция пред постройката на косовското държавно управление, с цел да се опълчи на 18-те % налог върху  дамските превръзки, съобщи КосоваПрес. Протестиращите приканиха депутатите от Събранието на Косово да подхващат законодателна самодейност, посредством която дамските превръзки и тампони да бъдат освободени от Данък добавена стойност.

Леонида Моличай, която е началник на организацията „ Чика “, сподели, че пазаруването на дамски превръзки е тежест за дамите в Косово.

„ Днес донесохме дамски превръзки и парцали с червен цвят пред вратите на държавното управление, засипахме с тях входните стъпала на тази институция, с цел да кажем на държавното управление, че менструалната беднотия съществува. Купуването на артикули за менструален цикъл е задължение, което незаслужено тежи върху дамите, заради сложните стопански условия доста дами не могат да си разрешат да си купуват превръзки, по тази причина, заради липса на подобаващи средства, те са принудени да употребяват материали, които не са безвредни за здравето им “, сподели тя.

Моличай сподели също, че страната полза дамите с налог за нещо, което е изцяло отвън техния надзор, осведоми Българска телеграфна агенция.

„ Този ​​данък е сексистки, тъй като ни таксуват с налог за менструацията ни, т.е. налог само тъй като сме дами. След като забелязахме отхвърли на държавното управление отдавна да предприеме нещо по този въпрос, „ Чика “ кани от тук членовете на Събранието на Косово да се причислят към нашата самодейност, с цел да се съберем и да предприемем законодателната самодейност, посредством която дамските превръзки и тампони са освободени от налог за добавена стойност и са категоризирани като артикули, освободени от мито “, добави тя.

Under the slogan “State is taxing periods, ” Pristina-based organization “Qika ” staged a performance on Thursday at the government’s entrance door to protest against the taxation of pads.

BIRN
— Balkan Insight (@BalkanInsight)
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР