Организациите за защита на потребителите из цяла Европа са готови

...
Организациите за защита на потребителите из цяла Европа са готови
Коментари Харесай

79% от сайтовете за цифрови услуги нарушават правилата за защита на потребителите?

Организациите за отбрана на потребителите из цяла Европа са подготвени да стартират проучване на всички онлайн предложения на разнообразни интернет платформи, които продават мобилни, закрепени и цифрови услуги, откакто отчет на Европейската комисия (ЕК) излезе със мнение, че 79% от тях биха могли да нарушават разпоредбите.

 Вера Журова, еврокомисар, отговарящ за правораздаването, правата на потребителите и тъждество на половете

Изследването обгръща 207 потребителски уеб страницата, предлагащи мобилни, закрепени, широколентови и стрийминг услуги на разнообразни европейски пазари, като съгласно обявата на Европейска комисия половината от организациите, за които има подозрения, че нарушават правата на потребителите, вършат това посредством " подвеждащи " отстъпки. От Комисията установяват, че казусът постоянно обвързван с рекламни отстъпки или безвъзмездни услуги, които са налични единствено като част от даден по-голям пакет. В отчета се твърди още, че 79% от обвинените в нарушение на законите на Европейски Съюз изобщо не са съумели да опишат точните процедури за разрешаване на разногласия да вземем за пример.

32% от подозрителните интернет платформи пък оферират несъответстващи описания на процедурите за отменяне на договорни клаузи, а 25% - не дават " ясна и достоверна информация " за компенсациите, които се дължат при преустановяване на контракти. Автоматичното възобновяване на договорите е посочено като евентуален проблем в 22% от случаите.

" Потребителите употребяват всеки ден своите мобилни телефони или интернет абонаменти и би трябвало да могат да се доверят на тези услуги. Този отчет обаче удостоверява тезата, че редица уеб сайтове, които продават такива услуги, подвеждат потребителите посредством реклама на подправени отстъпки или не дават цялостната информация, нужна за осведомен избор ", безапелационна е Вера Журова, еврокомисар, отговарящ за правораздаването, правата на потребителите и равенството на половете. Тя прикани също по този начин подправените и подвеждащи данни да бъдат поправени допустимо най-скоро, “за да се подсигурява, че секторът изцяло зачита потребителските правила на Европейски Съюз ".

Казусът е предаден на националните регулатори за по-нататъшно следствие и разрешаване на проблемите.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР