Организациите АИКБ, БСК, БТПП, ССИ, КНСБ и КТ “Подкрепа представят

...
Организациите АИКБ, БСК, БТПП, ССИ, КНСБ и КТ “Подкрепа представят
Коментари Харесай

ПЪРВО В ПИК TV: Бизнесът и синдикатите излизат на безпрецедентен протест срещу Румен Радев. Свидетели сме на ценови шок, който не се е случвал никога в най-новата история на България

Организациите АИКБ, БСК, БТПП, ССИ, КНСБ и КТ “Подкрепа " показват общата си позиция по отношение на фрапантното нарастване на цената на електрическата енергия за небитовите консуматори.

Те афишират и подробна информация за планувания за 19 октомври т.г. общонационален митинг за незабавни обезщетения на небитовите консуматори.

Пред медиите застават Васил Велев – ръководител на АИКБ, Мария Минчева – заместник-председател на БСК, Цветан Симеонов – ръководител БТПП, Виолина Накова – ръководител на ССИ, Пламен Димитров – президент на КНСБ, Димитър Манолов – президент на КТ „ Подкрепа “, Ричард Алибегов – ръководител на Конфедерацията на българския туристически бизнес.

Сметките ми за ток през октомври бяха два пъти от миналогодишните за същото време, а през ноември тази сума ще е удвоена. Свидетели сме на ценови потрес, който в никакъв случай не се е случвал в най-новата история на България. Той не е единствено за един отрасъл, той не е единствено да бизнеса, той е за културата, образованието, за всички. От стопанската система и обществената сфера ще се изсмучат над 2,5 - 3 милиарда лева, което ще пресуши стопанската система. Ако не се вземат незабавни ограничения, ще се стигне до цялостен колапс - банкрут на търговци и предприятия, разяснява Васил Велев.

Надвзетите пари се складират в БЕХ, фонда на сигурност в електроенергийната система и бюджета. Затова ние настояхме за бърза и несимволична отплата. По наши калкулации тя може да бъде 75 % или 3/4 от надвзетите суми. Това би трябвало да бъде направено неотложно, считано от м. август и юли, тези суми могат да бъдат платени в границите на 2 седмици, ползвайки се Национална агенция за приходите. Каквото и да се предприеме оттук-насетне, то няма да върне надвзетите суми, изясни Велев.

Организациите, които виждате пред себе си, на следващия ден провеждат от 12 ч митинг на Ларгото за незабавни и несимволични обезщетения. Тези обезщетения би трябвало да са за всички небитови консуматори и те не би трябвало да бъдат следващата година, а в действително време - има от кое място да се вземат парите. Те би трябвало да са функционалност на цената, тъй като тя всеки ден ескалира, безапелационен е той.

Към сегашния миг има единствено положителни обещания, че страната ще влезе във функционалността си. За да можем да ускорим това деяние на страната, ние ще проведем митинга на следващия ден и се надяваме в действителност в публичното пространство това да усили неведнъж гласа на тези 6 000 небитови консуматори, съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Всички заяваваме и имаме вяра, че нашият митинг няма политически темперамент и не обслужва никого. Има желание да се реши казусът, отсече Димитров.

Очакваме от президента на Европейския съвет ясноти по продължаването на Зелената договорка, добави той. Получихме уверението, че президентът щял да упорства за замразяването на въглеродните излъчвания и във връзка с самите яростния на условия на Зелената договорка в останалите браншове. Това е цялата промишленост - производството на стомана, цимент, торове, алуминий, електричество, целият морски и въздушен превоз и така нататък Да не се питаме след това къде бяхме, кой подписа и кой не подписа, предизвести Димитров.

Ние считаме, че отсега нататък, от 1 декември, може да се овладее обстановката и цените да паднат на половина от сегашните, и да не са 490 лева за мегават. Положението не изисква законодателни дейности на парламент, а по-скоро решения на регулатора и на Министерски съвет, безапелационен е синдикалистът.

До края на годината инфлацията, която е към 2% ще скочи три пъти и това ще докара до двуцифрени нараствания на съществени артикули и услуги. Социално уязвимите групи още тази есен би трябвало да бъдат подкрепени, а точно, през прага на бедността, който съгласно нас е 460 лева по методиката на Евростат, би трябвало да бъде отправната точка за обществено подкрепяне и още тази есен това би трябвало да се извърши. Парите би трябвало да са от множеството събрани доходи, отсече Димитров.

Многократно сме споделили, че минималната работна заплата би трябвало да стане 700 лева от първи ноември и да пораства, до момента в който стигне заплата за идръжка, с цел да можем да имаме хора на пазара на труда, добави той.

Поне 12-15 и повече % би трябвало да се усилват на годишна база, с цел да се понесат ценовите удари през есента още в този момент, отсече синдикалистът.

Зам.-председателят на БСК Мария Минчева съобщи, че нямаме механизми за справяне с една или друга рецесия и че хората не трябва да заплащат за това, че политиците не могат да се схванат и че няма настоящ парламент.

Димитър Манолов от КТ Подкрепа изрази изненадата си, че на срещата през днешния ден при Радев отсъствали шефът на ВиК Холдинга и министърката на районното развиване.

Изненадан съм, че тези хора отсъстваха дотолкоз доколкото казусът, който към този момент съществува и ще се задълбочава би трябвало да тревожи всички нас в подтекста и на високата цена на електрическата енергия, съобщи той.

Доколкото разбрах на следващия ден ще имаме опция да беседваме по-подробно с властта, тъй като през днешния ден не се разбрахме нито по кое време, нито по какъв начин, надяяваме се по добър метод да се оправят тези неща, уточни Манолов.

Ричард Алибегов – ръководител на Конфедерацията на българския туристически бизнес, разяснява, че и техният бизнес се е сблъскал с повишаването на електричеството в подтекста на загубите поради коронавирус и идните ограничавания.

Разчитахме през днешния ден да се реализира съгласие, защото хотелиерството и ресторантьорството не се поддържат по никакъв метод. Излизаме на митинг и се надяваме да бъдем чути на следващия ден, съобщи той.

Този, който привиква срещата през днешния ден е президент и кандидат-президент. Но той взима решенията и той споделя на държавното управление какво да прави, отговори Димитров на въпрос на ПИК по какъв начин ще разясняват обстоятелството, че вземат участие в предизборната акция на Румен Радев, който през днешния ден ги извика на среща.

Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР