Организаторите на много Коледни базари в Германия се оплакват от

...
Организаторите на много Коледни базари в Германия се оплакват от
Коментари Харесай

Организаторите на Коледните базари в Германия пропищяха от високите такси за авторските права на музиката

Организаторите на доста Коледни базари в Германия се оплакват от високите такси, които им се постанова да заплащат поради авторските права на песните, с които ги озвучават. Някои от тях възнамеряват да стартират да пускат музика, която не е обект на авторски права, съобщи ДПА. 

Германското сдружение за отбрана на авторските права (GEMA) показва, че е изпратило към 3350 фактури на уредници на коледни пазари в Германия през 2022 г. 

При към 170 от тези случаи се е стигнало до нарастване на цената, като при 35 от тях се касае за петцифрени суми.

Причината за хипотетичното нарастване на цената е неточната информация за площта на някои от базарите, подадена от компаниите, които ги ръководят, показва сдружението за отбрана на авторските права. От 2011 година насам то дефинира таксите за прилагане на музика и песни, които са обект на авторски права, въз основа на цялата повърхност на събитието, което се озвучава. 

Германското сдружение за права върху музикално-изпълнителско и механично възпроизвеждане (GEMA), както е цялостното наименование на организацията, пази правата на над 90 000 певици, артисти, композитори, създатели на текстове на песни и музикални издатели в Германия, както и на над 2 милиона в целия свят. След като събере таксите, то ги разпределя сред тези, които имат авторски права. Произведения и песни, основани от музиканти и композитори, които са умряли преди минимум 70 години, не са обект на авторски права, показва Българска телеграфна агенция. 

Германски асоциации, които пазят правата на уредниците на базари, договарят с сдружението за отбрана на авторските права. Те приканват за по-прозрачно установяване на таксите, които то постанова и слагат под въпрос актуалните им нива. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР