Организаторите на маратона в София представиха новото трасе, по което

...
Организаторите на маратона в София представиха новото трасе, по което
Коментари Харесай

От центъра до летището, или какво е новото трасе на Софийския маратон

Организаторите на маратона в София показаха новото трасе, по което ще се организира надпреварата. Промяната включва нарастване на обиколката от 10.550 на 21 км.

" Искаме да угодим на всички и по-скоро на състезателите. В центъра са забележителностите и желаеме да е комфортно за хората, които са свързани със събитието. Говоря за обществените сътрудници в лицето на Столична Община, охранителна полиция и други ", сподели пред " Дневник " шефът на надпреварата Даниел Дуков.

Той добави: " В същото време желаеме състезателите, които ще започват, да се забавляват на едно хубаво и прелестно трасе ".

Състезателите ще започват от постройката на Националната художествена изложба и ще преминат поредно през Централни бани, Лъвов мост, Централни хали, църквата " Св. Неделя ", Софийски университет, Национална библиотека. След това участниците ще се насочат по бул. " Владимир Вазов " в посока летището.

На входа откъм Ботевградско шосе ще бъде изработен завой и ще се продължи по бул. " Владимир Вазов ". Обиколката приключва с прекосяване през паметника на Васил Левски и катедралата " Св. Александър Невски ".

Дуков разясни, че от две години се работи по новия маршрут, като чака той да остане в идващите пет години. На 17 май в София ще дойде представител на Международната федерация по лека атлетика (IAAF), който ще мери и сертифицира трасето. Състезанието ще влезе в категория " Бронзово равнище " в ранглистата на най-изявените международни маратони.



Темата за разнообразието на трасето в надпреварите по тичане постоянно провокира мнения измежду бягащите. В една от известните групи за тичане във " Facebook " десетки показаха недоволството си от новия маршрут.

" Във всеки случай ще има някои недоволни, само че това за мен не е съществено. Всеки си го схваща по личен метод. Един желае да бяга в планината, един желае да бяга в центъра. Когато трасето беше в центъра на София, всички недоволстваха, че е 10 км обиколката. Няма цялостно благополучие ", сподели Дуков.

Директорът на надпреварата добави, че чака повече искащи да се включат в надпреварата. Преди година участваха над 5000 души от 38 страни. Надпреварата ще се организира на 13 октомври, като регистрацията е отворена онлайн.

" По правилника на IAAF, откакто сме към този момент бронзов етикет, би трябвало да имаме 6 мъже и 6 дами елитни бегачи. За по-голяма численост е въпрос на (финансови) благоприятни условия дали можем да си позволим те да дойдат ", добави Дуков.

Фотогалерия: Кенийски и български победи в Софийския маратон >
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР