Органът по конкуренция на Франция постанови, че Google трябва да

...
Органът по конкуренция на Франция постанови, че Google трябва да
Коментари Харесай

Франция задължи Google да си плаща дължимото на медиите

Органът по конкуренция на Франция постанови, че Гугъл би трябвало да заплати на френските издателски компании и новинарски организации за наново потребление на наличието им, оповестява Ройтерс. представена от economic.

Новината идва след тъжба на синдикатите, представляващи издателите на френската преса.

Гугъл разгласява данните на консуматори на 131 страни поради COVID-19

Американският софтуерен колос съобщи, че ще се съобрази с решението на френския орган за защита на конкуренцията. „ Практиките на Гугъл нанесоха сериозна и непосредствена щета на печатния бранш на фона на така и така нежното икономическо състояние на издателите и осведомителните агенции”, се споделя в изказване на френския орган по конкуренцията.

Миналата година Гугъл спря да демонстрира фрагменти за вести от европейски издатели в резултатите от търсенето за своите френски консуматори, с цел да се съобрази с новия европейски закон за авторското право.

Франция беше първата страна в Европейски Съюз, приложила новата Директива за авторските права предишния месец, чиято цел е да компенсира издателите финансово. Местните медии обаче се оплакаха, че Гугъл отхвърля да заплаща за проявлението на техните материали онлайн.

“След като предходната година европейският закон за авторското право влезе в действие, ние се ангажираме с издателите, с цел да увеличим поддръжката и вложенията си в новини”, споделя в изказване вицепрезидентът на Гугъл News Ричард Гинграс. Американският колос от дълго време си има алъш-вериш с регулаторите на Стария континент, които се активизираха още повече по време на предишния мандат на Европейска комисия, когато отпред на антимонополните политики застана Маргрете Вестагер. В рамките на две години Европейски Съюз наложи на Гугъл санкции за общо 9.5 милиарда $, свързани с недобросъвестно конкурентно държание, в това число при търсенето и в операционната система Android.

Фейсбук дава 100 милиона $ в поддръжка на новинарски медии, наранени от ковид

Новата Директива за авторското право на Европейски Съюз бе призната дефинитивно преди година, като страните членки получиха 24 месеца време да я транспонират в националните си законодателства. Основната цел на Европейска комисия е посредством Директивата да контролира онлайн пространството съгласно актуалните правила, а и да ограничи монопола на софтуерни колоси като Фейсбук и Гугъл. Критиките обаче не закъсняха – пионери на Световната мрежа WWW заговориха за края на интернет подобен, какъвто го познаваме, а бранители на свободното слово за заплахата от цензура.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР