Оранжерия за биологично отглеждане на боровинки ще се изгражда в

...
Оранжерия за биологично отглеждане на боровинки ще се изгражда в
Коментари Харесай

Вдигат оранжерия за биоборовинки във Върбен

Оранжерия за биологично развъждане на боровинки ще се построява в землището на село Върбен, община Брезово. Неин вложител е земеделският производител Христо Манолев от село Плоски, община Сандански. Инвестиционното предложение е импортирано в РИОСВ-Пловдив. То включва основаване на ягодоплодното насаждение върху 19 декара, монтиране на капково напояване с дъждуване, монтаж на резервоари за дъждовна вода и биопрепарати, оранжерии за плодове без вътрешно отопление, както и монтаж на метеорологична станция и ограда на парцела.

Инвестиционното предложение е по отношение на целеви банкет на фермера по подмярка 4.1 „ Инвестиции в аграрни стопанства “ от Програмата за развиване на селските региони 2014-2020 година За задачата на инвестицията са комасирани няколко поземлени парцела, които ще се употребяват чартърен.

Според плануванаъа технология през първите 1-2 години на развъждане на боровинките ще се отстраняват плодните съцветия или ще бъдат прореждани, до момента в който храстите се открият на местата си. Повече плодове могат да се чакат след 3-4 години, а цялостно плододаване - на 6-ата година. До четвъртата година на плодовете ще се прави само здравословна резитба, т.е. унищожаване на ниски разклонения на височина под 50 см, заболели леторасти, механично развалени и измръзнали. Чак след петата година от засаждането ще се отстраняват или понижават старите стъбла.

Новите насаждения от биоборовинки ще се поливат посредством комбинирана система за капково напояване и дъждуване. Основните детайли на системата са резервоари, в които ще се събира дъждовната вода. Тя ще се насочва към комбинираната система за капково напояване и дъждуване. При липса на задоволително дъждовно напояване ще се доставя вода от канал на „ Напоителни системи “.

За отбрана от неподходящи метеорологични феномени - огромни амплитуди в температурите, слани, значителни дъждове и градушки, и за по-ефикасна предварителна защита от заболявания и вредители ще бъдат построени оранжерии за плодове вид „ Fruit Safety “.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР