Оптимизация на бизнеса с цел повишаване на рентабилността - това

...
Оптимизация на бизнеса с цел повишаване на рентабилността - това
Коментари Харесай

Мартин Димитров, Градус: Целта пред Мениджърския съвет е увеличаване на стойността на цялата група

Оптимизация на бизнеса за повишение на рентабилността - това следва за група " Градус " през 2023 година Водещият производител на пилешко месо в България премисля продуктовото си портфолио в посока по-висока добавена стойност, като в това време са в ход стъпки по метаморфоза на корпоративната конструкция, които да покачат борсовата цена на компанията. Това сподели в изявление за Money.bg финансовият шеф на компанията и член на новосформирания Mениджърски съвет Мартин Димитров.

По думите му войната в Украйна съществено е засегнала цените на главния запас, който компанията употребява в производството си - зърнените култури, само че най-лошият сюжет, за който той и сътрудниците му са се готвили през предходната година, не се е осъществил. Сега " Градус " чака повишение на приходите и облагите във всички сегменти.

Оптимизациите вървят ръка за ръка с нововъведенията, като през 2023 година ще завърши внедряването на ERP система, която ще разрешава разбор на огромни размери данни и по-голям надзор върху разноските, които да подобрят още повече успеваемостта на компанията, стана ясно от думите на Димитров.

Прочетете още в изявлението

2022 беше сложна година за целия бизнес, по целия свят. Какви бяха най-големите провокации пред компанията?

За предходната година най-голямото предизвикателство беше бързото увеличение на борсовите цени на зърнените култури, които се употребяват в индустриалния развой, след стартирането на войната в Украйна. Съответно - преместването на тези разноски към крайните артикули, които продаваме на пазара.

В края на предходната година обявихте сериозна смяна в управлението на компанията - създателите и най-големи акционери излязоха от Съвета на шефовете и беше основан Мениджърски съвет за той да бъде професионален коректив на управническите решения. Какво наложи тези рокади и какви са първите резултати от тях?

Тези рокади са в самото си начало. Новият Съвет на шефовете дейно встъпи в служба при започване на тази година - на 4 януари беше вписан в Търговския указател. Мениджърският съвет през вчерашния ден (б.р. - 10 януари 2023) организира първото си съвещание.
 Братята Иван и Лука Ангелови излизат от ръководството на
Най-големият производител на птиче месо в България сменя борда на шефовете си

Дружеството е вторият максимален производител на разплодни яйца в Европейски Съюз

Необходимостта от основаване на Мениджърски съвет беше подбудена от две аргументи. От 4 години Градус АД е обществена компания. Глобалната процедура е потвърдила, че има директна връзка сред борсовата стойност на една компания и назначението на професионален мениджмънт с хонорари директно обвързани с резултатите. Това са и първите таргети от Съвета на шефовете - да увеличим резултатите на цялата група.

От друга страна, създателите на компанията през всичките 30 години битие на " Градус " се грижеха за оперативния бизнес и преходният интервал би трябвало да бъде проведен по верен метод, с цел да не се загуби насъбрания ноу-хау.

В доклада си за първите 9 месеца на 2022 година " Градус " оповести спад на приходите и нараснали разноски. На какво се дължат тези резултати?

Ако преглеждаме " Градус " като цяло, в него има два съществени сегмента - сегмент " Месо и месни артикули " и сегмент " Разплодни яйца ", който включва продажба на разплодни яйца и продажба на еднодневни пилета. Сегмент " Месо ", който е ориентиран съвсем напълно към вътрешния пазар, в действителност осъществя забележителен растеж на приходите, който доближава 25%.

В сегмент " Разплодни яйца " имаше известно закъснение, защото продажбите на сегмента са за експортни пазари, а те бяха по-силно повлияни от икономическите разтърсвания, провокирани от инфлационните процеси и геополитическите спорове. Третият сегмент, в който оперираме - " Търговия със зърно и зърнени култури ", регистрира спад на приходите за 9-месечието, защото той не е основен за нас и в тази волатилна конюнктура намалихме интензивността си.
 Снимка 602125
Източник:

По отношение на разноските - главният разход в нашата група е разходът за зърна и зърнени култури, само че както във всички промишлености се сблъскваме с по-високи енергийни разноски и разноски за заплати.

Какви ограничения подхваща компанията, с цел да усъвършенства резултата си?

Бяха подхванати доста съществени оптимизации през 2022 г в сегмент " Месо и месни артикули ", в това число понижаване на асортимента в направление салами със свинско месо. Очакваме взетите решения да имат забележителен позитивен дълготраен резултат и да доведат до нарастване на делa на продуктите с по-висока добавена стойност. В сегмент " Разплодни яйца " също бяха подхванати оптимизации, като чакаме по-добра 2023 година

През предходната година " Градус " за първи път отсрочи своя шестмесечен дял. Ще можете ли да се върнете към тази опция през 2023 година?

Да, сигурно. Сумата, която обичайно се разпределя на 6-месечния дял, беше заделена от дъщерните компании и беше гласувана като дял към компанията майка " Градус " АД. Беше взето решение да не се разпределя 6-месечен дял само заради сложната прогнозируемост към интервала, когато трябваше да се вземе това решение - в края на август. Всички си спомняме по какъв начин чакахме през тази зима да имаме сериозен проблем с газовите доставки, не беше толкоз несъмнено дали Русия и Украйна ще продължат своята договореност за експорт на зърно през Черно море. Затова дивидентът не беше разпределен - само за да се резервира вътрешната ликвидност в компанията и да можем да се оправим даже в най-лошия сюжет, който за благополучие не се осъществя.

Планирате ли набиране на капитал на тържищата отвън България?

На този стадий - не, само че непрекъснато преглеждаме разнородни капиталови планове и, в случай че имаме нужда от финансиране посредством дялов капитал, това би било сложено на масата.

Може ли в " Градус " да влезе огромен задграничен вложител?

Да, няма никакви спънки за това. Самата компания няма мажоритарен вложител в същинския смисъл на думата. Има група лица, които имат по-значителни дялове. Предполагаме, че прекосяването към професионален мениджмънт, по-голяма бистрота към вложителите, която планираме през 2023 година, както и осъществяване на поставените таргети ще сътвори по-висок интерес от евентуални вложители

Какви са основните цели на " Градус " през 2023 година?

Главните цели на " Градус " през 2023 година от позиция на мениджмънта са да бъдат прегледани всички процеси в ръководството. През 2023 година завършва стартиралата преди няколко години имплементация на ERP система, което ще помогне за набелязване на други вероятни оптимизации в групата.

" Градус " приключи инвестиция за 3,5 милиона лв. и приготвя още една край Русе

Компанията приключи център за над 120 хиляди птици

Крайната цел е трайно увеличение на маржовете във всички браншове, в които оперира " Градус ". Надяваме се това да бъде оценено от вложителите през по-висока борсова стойност на компанията, тъй като имаме вяра, че тя е подценена. Именно поради това през идната седмица ще стартираме дейно процедурата по назад изкупуване на акции.

Допълнително, сключихме контракт за маркет мейкинг с " Първа финансова брокерска къща ", като по този метод чакаме да подобрим и ликвидността на акциите.

Пилешкото месо не е доста уместно за крипто технологии и квантови компютри, само че водещата компания в производството му в България сигурно вижда капацитет за нововъведения. Разкажете по какво работи " Градус " сега, с цел да надгради своето показване.

Да, секторът не е най-технологичният, само че в него се ползват от ден на ден и повече софтуерни решения в индустриалния развой. Самата ERP система, която вкарваме, дава опция за струпване на по-големи масиви от данни. Съответно, на база на тези данни да се вземат по-бързи решения за оптимизации на процеси и за възстановяване на успеваемостта. Следим всички модерни трендове - в случай че се появят решения от вида AgriTech, FoodTech, сигурно бихме ги разгледали. Бихме се възползвали от всяка една опция.

Ако видите започваща компания с забавно решение, в което виждате капацитет, има ли опция " Градус " да влага в нея?

На този стадий не сме се замисляли, само че, както се вижда от докладите на компанията, " Градус " е една доста постоянна във финансово отношение група с огромна финансова ликвидност. Никога не споделяме " Не " на сходни благоприятни условия, стига да имат добавена стойност за нас.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР