Оптимистичната прогноза за ноември е 68 500 регистрирани случая в

...
Оптимистичната прогноза за ноември е 68 500 регистрирани случая в
Коментари Харесай

Проф. Витанов: Оптимистичната прогноза за ноември е 68 500 регистрирани с COVID-19 в края на месеца |

" Оптимистичната прогноза за ноември е 68 500 регистрирани случая в края на месеца, както знаете оптимистичните прогнози до момента постоянно не се сбъдват. " Това сподели по Нова телевизия проф. Николай Витанов, асоцииран член на Националния действен щаб.

Математикът от Българска академия на науките се въздържа от коментар за песимистичната прогноза с аргумента:

" Според мен има цифри, които не трябва да се споделят, с цел да не се паникьосват хората ". Професорът обаче посочи, че по-подробна информация ще бъде предоставена на брифинга на щаба в четвъртък.

Според него оповестените от министъра 8000 кревати за заболели с ковид ще са задоволителни поради прогнозата за ноември.

Витанов изясни и по какъв начин се дефинира базовото репродуктивно число. В момента то е 1,56, което значи, че при 100 инфектирани имаме 156 излекувани.

По думите му действително инфектираните от началото на пандемията у нас са към 320 000, от тях 40 000 знаят, останалите 280 000 са безсимптомни и не са тествани.

Колко са действително инфектираните сега

Броят им се пресмята като се умножат дейните случаи сега по 8, което значи, че действителните носители на вируса у нас са към 160 000. 160 000 по 5 контактни дава цифрата 800 000 контактни на инфектирани действително, изясни математикът.

Според него дейните случаи през ноември ще са малко повече от 30 000 , броят на контактните ще се усили с 50%. Това е оптимистичният вид, посочи той.

Ако в този момент се вземат съществени ограничения, броят на инфектираните ще стартира да спада след две седмици, сподели Витанов и добави, че това значи всички да се затворят у дома.

Според него действителна смяна в обстановката ще има след края на зимата. Оптимистична вест обаче е, че смъртността спада. По негови калкулации в този момент е към 2%, към края на сезона ще е към 1%.

Проф. Витанов сподели още, че присъственият старт на образователната година не е бил неточност, само че е трябвало повече да се пазят учителите.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР