“Определящ за икономиката на една страна е инвестиционният климат, а

...
“Определящ за икономиката на една страна е инвестиционният климат, а
Коментари Харесай

Срив на чуждестранните инвестиции у нас в периода 2007-2017 отчита анализ на БСК

“Определящ за стопанската система на една страна е капиталовият климат, а знак за качеството на бизнес климата е размерът на вложенията, в частност – задграничните вложения. В интервала 2007-2017 година общият размер на вложенията у нас остава неизменен (около 18 милиарда лева годишно, с пик през 2008 година, когато са 24 милиарда лева.), посредством най-много на локалните вложения, т.е. на самодейността на българския бизнесмен “, сподели изпълнителният ръководител на БСК Радосвет Радев на конференция. На нея бяха показани резултатите от разбор на задграничните вложения у нас в интервала 2007-2017 година, създаден от експертен екип на БСК.
 БСК конференция БСК
От разбора излиза наяве, че за обсъждания 10-годишен интервал директните задгранични вложения са намалели 10 пъти в безспорна стойност и 14 пъти като % от Брутният вътрешен продукт. От 17,7 милиарда лева през 2007 година ПЧИ падат на 1,8 милиарда лева през 2017 година, а като % от Брутният вътрешен продукт от 28% през 2007 година понижават до 2% през 2017 година „ Вече даже средствата от емигрантите са повече от ПЧИ “, сподели Радосвет Радев при представянето на данните. „ Вярно е, че корпоративното данъчно облагане у нас е атрактивно, само че това не е задоволителна причина за привличане на външен запас. До скоро имахме конкурентно преимущество във връзка с качествената работна ръка, само че в този момент и това преимущество е под въпрос, тъй като служащи не доближават “, сподели още Радосвет Радев.
 
Зам.-председателят на БСК Камен Колев акцентира, че оптималното равнище на ПЧИ за всяка една стопанска система е към 10% от Брутният вътрешен продукт, до момента в който у нас те не надвишават 2% от Брутният вътрешен продукт.
 
Според зам.-председателя на БСК най-важните фактори за вложителите са спокойствието и сигурността, а това значи постоянна (без чести промени) нормативна уредба, обезпечена сигурност на собствеността и качествено правосъдие, ниско равнище на контролиране и качествено административно обслужване, в това число  електронизация на административните услуги.-->
 БСК конференция БСК
Другата значима причина за взимането на позитивно капиталово решение е съществуването на работна ръка. Затова първостепенната ни задача е да осигурим задоволително - и като брой, и като количество - квалифицирани фрагменти, изключително за новите софтуерни производства. Не на последно място, значимо за всеки вложител е обезпечаването на качествена инфраструктура, регистрират от БСК.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР