Определено ще има натиск – след като разследванията започнат –

...
Определено ще има натиск – след като разследванията започнат –
Коментари Харесай

Кьовеши: Ще има натиск срещу разследвания за ползването на еврофондовете от хора с голяма власт

”Определено ще има напън – откакто следствията стартират – върху институцията и прокурорите. Да не забравяме, че хората, които употребяват европейски фондове са най-вече предприемачи, някои от които имат доста власт. Но аз съм доста добре готова за това и то въобще не ме тревожи ”. Това съобщи Лаура Кодрута Кьовеши.
" Определено ще има напън – откакто следствията стартират – върху институцията и прокурорите. Да не забравяме, че хората, които употребяват европейски фондове са най-вече предприемачи, някои от които имат доста власт. Но аз съм доста добре готова за това и то въобще не ме тревожи ". Това съобщи Лаура Кодрута Кьовеши

Първите резултати от работата на Европейската прокуратура ще са налице след най-малко две-три години, а ръководителката ѝ Кьовеши към този момент чака напън от бизнеса. Но не се тормози. Това споделя тя в изявление за организация " Ройтерс ".

Европейската прокуратура стартира работа идния месец. " Мисля, че ще има доста огромни упования, откакто институцията стартира фактически да работи по каузи. Но хората би трябвало да схванат, че достойните резултати ще дойдат след две-три години, когато съдилищата стартират да афишират финални присъди. ", споделя тя.

В последните седмици Европейски Съюз разисква бюджета си за 2020 година, които се състои от близо 160 милиарда евро. Блокът е изгубил към 9 милиарда евро в интервала 2002 година - 2016 година поради данъчни измами, гласи отчет на Европейската счете палата.

Европейската прокуратура, чийто офис ще бъде в Люксембург, ще проверява точно закононарушения против бюджета на Европейски Съюз. Освен Кьовеши, в нея ще работи по един прокурор от всяка участваща държава-членка – към този момент 22 от 28. По следствията националните управляващи ще би трябвало да изпращат и свои прокурори.

Европейската прокуратура ще бъде първият наднационален прокурорски орган с пълномощия да организира следствие и реализира наказателно гонене на измами и други закононарушения, които засягат финансовите ползи на Съюза:

- измами, свързани с доходи и разноски

- измами, свързани с Данък добавена стойност (доколкото са свързани с територията на две или повече страни членки и са на стойност най-малко 10 милиона евро)

- пране на активи, получени от измами във връзка с бюджета на Европейски Съюз

- дейна и пасивна корупция или заграбване, които засягат финансовите ползи на ЕС
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР