Оправданият по обвинението за подкуп съдия Петър Сантиров е осъдил

...
Оправданият по обвинението за подкуп съдия Петър Сантиров е осъдил
Коментари Харесай

Оправдан за подкуп съдия осъди прокуратурата за 300 хиляди лева

Оправданият по обвиняването за рушвет арбитър Петър Сантиров е осъдил прокуратурата и ще получи обезщетение от 300 хиляди лв., оповестява уеб сайтът " Правен свят ". То е поради претърпените от него неимуществени вреди от противозаконното обвиняване по делото за рушвет, по което той беше оневинен на три инстанции дружно с някогашния боен министър Николай Цонев и Тенчо Попов.

Делото е по Закона за отговорността на страната и общините за вреди (ЗОДОВ). То беше заведено през 2016 година, като искът е бил за 500 хиляди лв.. Прокуратура е наказана да заплати и още 40 хиляди лв. за имуществени вреди.

Сумата е получена от разликата сред платеното му обезщетение за петте години, в които е бил отхвърлен от служба, до момента в който е водено делото против него и брутното трудово заплащане, което би получил като арбитър в Софийски градски съд за същия интервал. Държавното обвиняване би трябвало да заплати и над 7700 лв. на Сантиров за адвокатско заплащане.

Освен това той води дело и против някогашния следовател Петьо Петров, който пък беше главен очевидец на държавното обвиняване по делото за рушвет. Сантиров желае от Петров 100 000 лв., само че делото още не е завършило на първа инстанция.

В началото на 2015 година Върховният касационен съд (ВКС) оправда дефинитивно тримата подсъдими по шумното дело за корупция, в което те бяха и зрелищно задържани на 1 април 2010 година В решението на Върховен касационен съд се споделяше, че делото е " емблематичен образец за провокация към рушвет ", инсценирана и извършена от тогавашния следовател Петьо Петров.

Решението на арбитър Невена Чеуз от Софийски градски съд не е дефинитивно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР