Опит за убийство е преживял преди 17 години застреляният в

...
Опит за убийство е преживял преди 17 години застреляният в
Коментари Харесай

Преди 17 г. пробвали да убият Мартин Божанов, спасил го брониран джип


Опит за ликвидиране е претърпял преди 17 години убитият в сряда Мартин Божанов. Неизвестни стреляли по колата му, само че бронировката го избавила. Тогава той не подал сигнал в полицията, само че негови близки разказали за случая след покушението в сряда.

Нападението станало по мрачно на междуградски път. Били изстреляни няколко патрона, които не могли да пробият стъклата и да преминат през ламарините на бронирания джип на Мартин, прочут и с прякора Нотариуса.

В колата с него  били гардове,  които незабавно натиснали газта и избягали от мястото. Неофициално се приказва, че охранителите били и на държавна работа.

По това време сред Божанов и неговия сътрудник в бизнеса с споразумяване на услуги, прочут като Гембъла, настъпил спор. В основата били 500 000 лв.. За тях Божанов твърдял, че има да ги получава от Гембъла. Затова мъжът подозирал колегата си, че може да го е поръчал. Според осведомени от ъндърграунд средите това е малко евентуално - Гембъла е знаел, че Божанов е с бронирана кола и офанзивата по този метод ще бъде несполучлива.

Макар да не алармирал за опита за ликвидиране, дни след него Божанов подал друга тъжба. В нея писал, че Гембъла го заплашва. Добавил, че се опасява да не му създадат опит за нападение. Поради липса на данни за действителна опасност тя била прекъсната.

Божанов подал още няколко сигнала, само че не се стигнало до обвинения  на хората, за които твърдял, че му се заканват.

Оцелял при първата пукотевица против него, Божанов бе покосен от патрон на 31 януари. Около 19,20 ч той паркикал джипа си в комплекса “Глория Палас ” в столичния кв. “Горна баня ”. Кадри от камера в двора запечатали по какъв начин той слиза. Било мрачно, но светлината от колата осветила Мартин.

В този миг килърът изстрелял един патрон с диаметър 9х19 Parabellum. Той закачил телената ограда, през която се целел стрелецът и я скъсал. Проектилът попаднал в главата на Божанов, над челото му, тъкмо при започване на линията на косата. Мъжът се сгромолясал, а негов комшия, разхождащ кучето си, видял по какъв начин Мартин се свлича на земята. Комшията се уплашил и се прибрал, без да подаде сигнал. Той не видял стрелеца.

50 минути по-късно брачната половинка му Габриела се обадила на 112, когато го видяла на земята. В първите минути той бил жив, починал е към 10 минути след стрелбата.

 
 
Не е ясно дали преди този момент е бил контактен.

Това е, което виждаме от охранителните камери, снимали самото ликвидиране. А сигналът е постъпил с такова забавяне от брачната половинка на Божанов, тъй като тя тогава го е установила. Свидетелите, които са чули изстрелите, не са алармирали в Министерство на вътрешните работи, изясни шефът на Столична дирекция на вътрешните работи основен комисар Любомир Николов след доклада на поверената му дирекция (виж карето).

Полицията е направила обиски в над 20 адреса в София  и покрайнините в опит да открият документи за незаконната активност на убития. Разследващите ще търсят от кое място Божанов се е сдобил с парите за покупката на парцелите и метода, по който ги е придобил. На този стадий към момента няма обвинен за покушението.

Разследването продължава интензивно. Установяват се мястото, от което е създаден изстрелът, типът оръжие, неговият диаметър. Търсим хората от най-близкия кръг на убития, с цел да се ориентираме за живота му. Целта е да изведем съответни версии, по които да работим предпочитано, уточни основният комисар.

Обясни, че Божанов има огромен и безценен парцел в Гърция.  Владеел и доста други, само че на негово име или на компаниите му са записани единствено няколко. Съпругата му е притежател на къща в провинцията, която също е претърсена от проверяващите.

Ако не бе погубен, Божанов щеше да стане клиент на прокуратурата, изясни пък зам. градският прокурор на София Иво Илиев.

В Софийска градска прокуратура има едно следствие за активността на Божанов. То е за имотни измами, пране на пари и за изнудване на съдии по цивилен каузи, по които той е имал интерес. Божанов не е бил притеглен като обвинен, само че следствието е било на крайна фаза и е предстояло покачване на обвиняване, твърди Илиев.

Съпругата му: Отиде за вечеря, само че се забави много, а на камера видях да лежи до колата

Мъжът ми отиде да купи вечеря, само че се забави много време. Пуснах камерата и със сина ми видяхме по какъв начин лежи до колата. През тези 50 минути, в които той лежи до колата, минават съседи, минават коли и безусловно никой не подава сигнал. Това описа в телефонен диалог пред Би Ти Ви Габриела Божанова, брачна половинка на убития Мартин Божанов.

Тя е индивидът, подал сигнала за убийството. След като видяла тялото на камерата, отишла до колата и схванала за убийството. Жената е чиновник в ГДБОП. Посочи, че е стажант и няма достъп до нито едно дело. Тя е била уволнена от службата, тъй като нямала достъп до класифицирана информация. Обжалвала пред съда, който я възстановил. В момента обаче е по майчинство. Казва, че с Мартин имат не над 20 парцела, както твърди следствието, а единствено три. Габриела Божанова към този момент е била разпитана от сътрудниците си за убийството. В показанията си е споделила, че не знае брачният партньор ѝ да е бил заплашван, нито да се е тормозил за живота си. Освен нея криминалистите са беседвали и с други близки на убития мъж, с цел да схванат какво е било всекидневието му и кой би могъл да има претекст за убийството.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР