Операцията е осъществена в рамките на съвместно разследване с Баварския

...
Операцията е осъществена в рамките на съвместно разследване с Баварския
Коментари Харесай

Разбиха международна престъпна група

Операцията е осъществена в границите на взаимно следствие с Баварския централен офис за гонене на киберпрестъпността и отдела на престъпната полиция в град Регенсбург, под надзора на СГП в съгласуваност с Евроджъст
В хода на взаимното следствие сред ГДБОП, Баварския централен офис за гонене на киберпрестъпността при Офиса на основния прокурор в град Бамберг и отдела на престъпната полиция в град Регенсбург е открито, че проведената незаконна група е построила стройна и йерархична конструкция, употребявайки голям брой тайни похвати за прикриване на незаконната си активност. Групата се е занимавала с построяването на скрити прът центрове, чрез които причинителите се свързвали с немски жители, представяли се за финансови брокери и им предложили да влагат в разнообразни типове финансови принадлежности, чрез особено основани за задачата подправени уеб платформи. След осъществена инвестиция от страна на жертвите персоналният им профил на платформата бивал заличен и всичките им опити да си върнат вложените средства оставал без резултат.

С цел документиране незаконна активност на групата  в интервала от 11 октомври до 2 ноември т.г. са извършени две профилирани полицейски интервенции от чиновници на отдел „ Киберпрестъпност “, взаимно със следователи от Следствен отдел при СГП, немски служители на реда от отдела на престъпната полиция в град Регенсбург и  прокурори от Офиса на основния прокурор в град Бамберг, Германия. Специализираната акция е осъществена под надзора на Софийската градска прокуратура в съгласуваност с Евроджъст.

В хода на двете интервенции са осъществени дейности по следствие – претършуване и изземване в прът център в София, в девет частни адреса и три банкови касети. Иззети са десетки компютърни конфигурации, мобилни телефони и парични средства на стойност над 200 000 евро, както и движимости и предмети, имащи отношение към следствието. Задържани са 5 лица – две от които с прокурорска мярка до 72 часа, а три – за период до 24 часа. За единия от арестуваните Софийската градска прокуратура е поискала от Софийския градски съд да наложи запор на коли, банкови сметки и недвижими парцели, за които има доказателства, че са добити със средства от незаконната активност.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР