Операторите в ЕС вече са започнали да разширяват газопроводите си

...
Операторите в ЕС вече са започнали да разширяват газопроводите си
Коментари Харесай

Полша и Украйна изгубиха от „Газпром”, в ЕС започнаха строителството на „Северен поток 2”

Операторите в Европейски Съюз към този момент са почнали да уголемяват газопроводите си по отношение на огромния съветски план „ Северен поток 2 ”. Трябва да се означи, че това се случва още преди Европейската комисия да е дала „ зелена светлина ” за плана.  Основните лобисти за възбраната на плана са Полша и Украйна. Сега обаче, след старта на строителството от страна на фирмите в Европейски Съюз, тяхната тактика за изтласкване на съветския газ от еврозоната може да се счита за провалена. Германските NEL Gastransport, Fluxys Deutschland и Gasunie Deutschland са почнали разширението на първия от декларираните газопроводи, съединяващи „ Северен поток” с Германия и други страни. Отговарящата за европейската газотранспортна система Европейска мрежа на операторите на системи за превозване на природен газ (ENTSOG) утвърди плана половин година след подаването на поръчката, оповестява самата организация в свои документи.
Става дума за терминала Грайфсвалд, бъдещият вход на „ Северен поток 2” в газопреносната система на Германия. Там влиза на сушата и „ Северен поток”.

Засега мощността на терминала е 60 милиарда кубични метра, само че в докладите не се показва с какъв брой тя ще бъде увеличена след приключването на плана. По информация на ENTSOG, операторите на тръбопроводите към този момент са получили утвърждение от немския регулатор Bundesnetzagentur и възнамеряват да приключат разширението на терминала до края на годината.

Останалите декларирани планове, съдейки по данните на ENTSOG, към момента са във фаза узаконяване в немския регулатор: става дума за дублиращия OPAL газопровод Eustream (оператор Gascade, въвеждане в употреба 2019 година) и разширението на газопровода NEL (оператори Gasunie, NEL и Fluxys, въвеждане в употреба 2020 година).

Именно по OPAL сега в Европейски Съюз постъпва по-голямата част от съветския газ, само че поради рестриктивните мерки на европейското законодателство (Трети енергиен пакет) „ Гапром” може да употребява единствено половината от общата мощ на тръбата – 36 милиарда кубични метра. Отчасти това е заслуга на Полша и Украйна, които предходната година попречиха на Европейска комисия да отстрани възбраната. „ Ограничението за потреблението бе главната причина за това, поради „ Северен поток 2” европейските оператори да стартират да строят дублиращ OPAL газопровод”, разяснява анализаторът от Moody’s Analytics Крис Лафакис. „ Сега, след приемането на формалното утвърждение на Германия, „ Газпром” в действителност заобиколи възбраната, Украйна и Полша към този момент нямат лостове за въздействие върху СП 2”, сподели още той.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР